Srbija

Direktno.rs

22. 09. 2021. 15:00 1

SSP: Regionalna deponija na Zapadnoj Moravi

"Priča o "regionalnoj deponiji" u Kraljevu aktuelna je godinama, još davne 2014. formirano je preduzeće za upravljanje otpadom pod nazivom "Region Kraljevo". U toku 2019. napravljeni su prvi koraci u realizaciji ovog projekta kada je urađena studija opravdanosti i predviđeno da se u Kraljevu sagradi Regionaĺni centar za upravljanje komunalnim otpadom", navodi se u saopšenju kraljevačkog odbora Stranke slobode i pravde.

U saopštenju SSP Kraljevo, čiju sadržinu prenosimo u celosti, dalje se navodi:

"Plan je bio da se u "regionalnu deponiju" na teritoriji Kraljeva prikuplja otpad iz pet gradova: Kraljeva, Raške, Trstenika, Paraćina i Vrnjačke Banje. Problem je nastao prilikom izbora lokacije, pominjani su Vitanovac, Zmajevac, Žiča, ali zbog protivljenja građana i burnih reakcija javnosti od ovih predloga se odustalo.

"Regionalna deponija" je ponovo postala aktuelna ovih dana nakon odluke Gradskog veća da usvoji Predlog odluke o određivanju lokacije za Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom. Prema predlogu gradskih većnika lokacija za "regionalnu deponiju" je Sirča. Naime, deponija bi se prostirala na 25 hektara u katastarskoj opštini Sirča i bila bi omeđena potokom Moravac i Zapadnom Moravom.

Mi, iz Stranke slobode i pravde u Kraljevu postavljamo pitanje:

Kako će buduća "regionalna deponija" uticati na životnu sredinu i ekosistem ovog kraja? Nigde u civilizovanom svetu deponije se ne prave pored reka na 3 kilometzra udaljenosti vazdušnim prostorom od samog gradskog jezgra, ali u naprednoj Srbiji da.

Kako će izgradnja deponije uticati na reku Moravu koja je već ugrožena regulacijom toka koja se sprovodi? Kakav vazduh će udisati meštani Sirče, okolnih sela, pa i samog Kraljeva? Sve ovo očigledno nimalo ne brine gradonačelnika i njegove saradnike.

Meštani Sirče su ogorčeni, zbog regulacije toka Morave ostali su bez plodnih njiva uz Moravu, a sada će biti dodatno pogođeni izgradnjom deponije. Pitaju se, s pravom, kako će i od čega da žive? Ko će kupovati poljoprivredne proizvode koji se uzgajaju pored deponije?

Očigledno je da neko planski gasi sela u kraljevačkoj opštini duž toka Zapadne Morave. Na plodnoj moravskoj zemlji koja može da hrani pola Srbije prave autoput, transportni aerodrom, rezervoare za gorivo, hangare, deponiju.

Apelujemo na predstavnike gradske vlasti da počnu racionalno i odgovorno da se ponašaju u skladu sa interesima građana kojì su im dali mandat. Ako ovako nastave iza Aerodruma i njegovih saradnika ostaće ugašena sela, zagađene reke, zatrovani vazduh i zemlja, ostaće i aerodrom i autoput da mladi mogu lakše da odu iz Kraljeva", zaključuje se u saopštenju kraljevačkog odbora Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati