Srbija

Direktno.rs

15. 09. 2021. 19:46 9

Zastave u Leskovcu i Nišu „kačili“ botovi, u Prokuplju demokrate

Današnji državni praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Leskovcu i Nišu obeležen je isticanjem srpskog simbola na zgradama državnih i lokalnih ustanova, ali i na terasama i prozorima kuća i stanova uglavnom članova i pristalica SNS-a.

Nacionalni simbol osvanuo je i na kući gradončelnika Leskovca Gorana Cvetanovića koji je na svom Fejsbuk profilu “okačio” dve zastave uz objašnjenje da se danas obeležava  Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Isticanjem nacionalne zastave – srpske trobojke simbolično se ukazuje na jedinstvo, očuvanje slobodarskih tekovina i poštovanje zastave kao jednog od najvažnijih simbola našeg naroda - napisao je između ostalog.

Ovaj novi praznik u Prokuplju je protekao gotovo nezapaženo. Sem državnih institucija i po nekog privatnika, niko nije istakao na svom objektu državnu zastavu. Ono što je na žalost činjenica, je da je retko ko i znao za ovaj državni praznik, barem prema komentarima onih koji su bili u radnjama.

Zastave su se vijorile ispred kulturnih ustanova, javnih institucija, škola, a duž glavne i najduže ulice u Prokuplju koja se zove ulica Ratka Pavlovića Ćićka, zastava je primećena na jednoj pekarskoj radnji i jednom lancu lokalnih trgovinskih prodavnica. U drugoj po prometu i veličini prokupačkoj ulici Vasilija Đurovića Žarka, ako izuzmemo fabrike „Leoni“ i „Bizlink“ u čijim dvorištima su uvek zastave, samo je jedna vulkanizerska radnja imala istaknutu.

Za razliku od drugih sredina u Srbiji, Prokuplje je zaboravilo na praznik.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je praznik koji se simbolično proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta. Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske izneta je u javnost nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom Republike Srpske u avgustu 2020. godine, da bi mesec dana kasnije ona i ozvaničena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati