Srbija

Direktno.rs

27. 08. 2021. 18:47 1

Matematička gimnazija i Alek Kavčić darivali računare osnovnim školama

Treću godinu zaredom Matematička gimnazija i fondacija „Alek Kavčić“ daruju računare osnovnim školama u Srbiji. Ove godine računare su dobili osnovna škola „Stanislav Sremčević“ iz Kragujevca, „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca kao i „Laza Kostić“ iz Beograda.

- Velika želja i osnovni cilj naše fondacije je da poboljšamo obrazovni sistem u Srbiji. Darivanje računara je samo jedan mali gest. Znamo da neke škole nemaju mogućnost da same kupe računare, a mi želimo da sva deca imaju mogućnost da se obrazuju na najmoderniji način - rekao je profesor Alek Kavčić, osnivač fondacije „Alek Kavčić“.

Koje škole će dobiti računare odlučili su đaci matematičke gimnazije.

- Đaci naše gimnazije uvek sa radošću prenose svoje znanje , naročito učenicima osnovnih škola koji su zainteresovani za to. Matematika i programiranje nisu bauci, i mi to želimo da pokažemo osnovcima - kaže Mirjana Katić, direktor Matematičke gimnazije.

Osim pomenute tri škole, donaciju računara trebalo je da dobije i osnovna škola „Ivan Milutinović“ iz Subotice, ali je direktor te škole javio da nema ko da primi donaciju. Ukupno je darivano 20 računara.

Tokom oktobra fondacija „Alek Kavčić“ će samostalno darivati još nekoliko osnovnih škola u Srbiji sa ukupno 25 računara i 10 štampača.

Osnivač fondacije ‚‚Alek Kavčić“ je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Fondacija je osnovana u Americi 2017. godine, dok je u Srbiji počela sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke. Najveći projekat koji fondacija trenutno sprovodi je besplatni udžbenici za sve
osnovce u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati