Srbija

[ Izvor: Pištaljka ]

08. 08. 2021. 20:16 0

Čelnici opštine službenim autom prelazili po 200 km dnevno?!

Opština Rača je odbila da dostavi Pištaljci putne naloge o korišćenju službenog automobila "škoda superb" iz kojih bi se videlo ko je, gde i zašto vozio ovu limuzinu koju je opština kupila 2019. godine i kojom su čelnici opštine Rača, koji su se njome vozili, već u prvoj godini prelazili u proseku 200 kilometara dnevno, po radnom danu.

Ukupni izdaci za gorivo za sedam službenih automobila kojima je ova mala opština raspolagala u 2019. godini iznosili su 1,8 miliona dinara, što je četvrtina budžeta za socijalna davanja. Luksuznom "škodom superb" pređeno je oko 55.000 kilometara, što je četvrtina ukupne pređene kilometraže svih opštinskih automobila koja iznosi 208.833 kilometara. Ovu kilometražu, prema izveštajima Državne revizorske institucije od pre sedam godina, pređe tek nešto manje od 1,5 odsto službenih automobila u Srbiji, dok prosečna godišnja kilometraža službenih automobila iznosi oko 12.000 kilometara.

Odbijanje da portalu Pištaljka dostavi putne naloge koji bi pokazali kako je napravljena ovako velika kilometraža automobilom kojim po pravilniku opštinskog veća raspolažu predsednik opštine Nenad Savković, njegovi zamenici i jedno javno preduzeće, opštinska uprava je pravdala kontrolom DRI.

- Obaveštavamo Vas da zbog revizorske kontrole Državne revizorske institucije, koja je trenutno u toku, i njihovog zahteva za dostavu istih, nismo u mogućnosti da vam dostavimo tražene putne naloge u zakonskom roku. Traženu dokumentaciju dostavićemo istog trenutka kada se završi kontrola Državne revizorske institucije - navodi se u odgovoru šefa odseka za zajedničke poslove opštine Rača Nenada Golubovića.

Na pitanje zbog čega kontrola DRI sprečava opštinu da dostavi ova dokumenta - kada svakako ne bi poslala originalna dokumenta, već skenirane putne naloge ili fotokopije - Golubović nije odgovorio, već je naveo da će dokumenta dostaviti kad se završi kontrola. Na ovo pitanje nije odgovorio ni predsednik opštine Nenad Savković, koji je umesto toga rekao da će rezultati kontrole DRI biti javni.   

Predsednik opštine Rača Nenad Savković u pisanom odgovoru naveo je:

- U toku 2019. godine, usled povećanog obima posla, uzimajući u obzir da službena putovanja obuhvataju izvršavanje službenih zadataka u zemlji i inostranstvu, pređen je veliki broj kilometara u ukupnom iznosu, ali ne i po pojedinačnom radnom danu. U toku 2020. godine, usled smanjenja obima posla, koji je prouzrokovan pandemijom kovid-19, pređeno je oko 20.000 kilometara.

Kupovina ove limuzine izazvala je negativne reakcije javnosti još 2018. godine kada je režimski Alo pisao o tenderskim zahtevima za kupovinu tog automobila jer je opština zahtevala da automobil ima 190 konja, kožna sedišta, fabrički zatamnjena bočna i zadnje staklo, pa čak i ambijentalno unutrašnje osvetljenje. Automobil je kupljen na lizing, po ceni od 33.305 evra.

Osim Škodine limuzine opština Rača je do 2019. godine imala na raspolaganju još tri "fijat punta", "škodu oktaviju", "opel astru" i "dačiju daster".

Opština je imala još jednu "škodu superb" koju su, kada su kupili novu, dali na korišćenje opštini Smederevska Palanka u septembru 2019. godine. Ova odluka obrazložena je time da je "broj automobila kojim raspolaže opština Rača dovoljan za nesmetan rad". Uprkos tome, godinu dana kasnije, Rača je nabavila još jedan nov automobil.

- U proteklih deset godina Opština Rača je kupila samo jedno novo vozilo, i to u 2018. godini iz sopstvenih sredstava. U 2019. i 2020. godini, zahvaljujući odobrenim sredstvima Kabineta ministra za demografiju i populacionu poliku opština Rača je izvršila nabavku novih automobila, predviđenih odobrenim projektima - objasnio je predsednik opštine Savković.

Reč je o dva automobila – oba marke Škoda – modeli "fabija" i "oktavija".

Projekte na koje se poziva Savković, međutim, pisali su upravo čelnici opštine i u svojim prijavama navodili za šta im je potreban novac.

Ostatak Pištaljkinog teksta možete pročitati OVDE

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati