Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Luftika.rs ]

02. 07. 2021. 12:54 65

Neljudski uslovi rada u fabrici “Leoni” u Kraljevu

Uslovi rada u kraljevačkom ogranku fabrike za proizvodnju kablova "Leoni" nisu nimalo zadovoljavajući, kaže za Luftiku jedan od radnika koji je želeo da zadrži anonimnost. Ova firma trenutno ima četiri fabrike u Srbiji: u Kraljevu, Prokuplju, Malošištu i Nišu, a radnici u njima nisu zadovoljni uslovima rada, kao ni higijenskim i bezbednosnim uslovima. Žale se na predugačke smene sa premalo pauza i neplaćen prekovremeni rad, kao i probleme kada je u pitanju njihova bezbednost i njihovo rešavanje.


Zbog loših i neljudskih uslova u fabrici „Leoni“ u Kraljevu Luftici se javio nezadovoljan radnik koji je želeo da ostane anoniman. Kaže da je pre zapošljavanja u trening centru rečeno kako se radi o fabrici koja brine o svojim radnicima, sa dobrim uslovima rada i da je posao lak.

S obzirom na to da u fabrici trenutno rade i anonimni sagovornik i njegov bračni partner, kaže da su ih ubeđivali da supružnike ne stavljaju u istu smenu, što je njima bitno zbog deteta koje treba da vode u vrtić, ali da se situacija posle nekog vremena promenila i sada oboje rade istu.

- Supružnik je radio prvu ili drugu smenu i sve je bilo ok dok nisu rekli da naša linija nema usaglašene smene. Na moje pitanje da me stave na liniju koja ima dve smene, kazali su da ne postoji takva linija što nije istina. Na pitanje da me prebace kod supružnika na liniju gde bi me šef stavio u suprotnu smenu, rekli su da ne može jer Evi 297 fali radnika. Neka bračni partner vidi da se uklapa i da menja smene, kako mi radimo - rekao je sagovornik Luftike.

Prvi ugovor se potpisuje na 3 meseca, a potom na još 3, 6 ili godinu dana u zavisnosti koliko su zadovoljni pojedincem. Početna plata je minimalac, ali se, kako im je rečeno, potom povećava i dobijaju se bonusi, koji su najčešće ukinuti bez bilo kakvih objašnjenja.

Nezadovoljni radnik kaže da su sa radom počeli čim su se spustili u pogon, bez ikakvog treninga. Zbog toga su ih uveravali da im se s početka neće beležiti greške.


Takođe su svakodnevno izloženi grđenju, javnim prozivkama i požurivanju uz pretnje da će raditi prekovremeno ili da će ih zameniti radnicima iz Rumunije.

- Žene rade 7 i po sati u polusavijenom položaju nad tablom, i samo čuju viku "ubrzajte ili ostajete do pola jedan noću da radite", "ubrzajte se ili ćete raditi i subotom i nedeljom". A od tog "ubrzajte" ako se nešto pogrešno upinuje javno te pozovu i pišu tvoj broj kartice na tabli koja se nalazi ispred svakog koraka. Kažu, ako nećete da radite, dovešće Rumune da rade za manju platu nego što mi imamo.

Prekovremeni rad vikendom nije plaćen uz izgovor da radnici dobiju jedan neradni dan tokom nedelje zbog nedostatka materijala, što nije njihova krivica već isporuka ili kasni, ili nije naručena na vreme. Sagovornik kaže i da zbog preraspodele radnog vremena uvode obavezan rad od 10 sati bez prava na godišnji odmor, koji im zakonski pripada.

- Koleginica koja je nedavno počela polomila je rame jer je papučica na platformi koja se okreće bila polomljena. Žena je zapela i sedela od pola 9 do pola 11 da potpiše izjavu, a zatim otišla taksijem u hitnu. Njihov komentar je bio da joj nije ništa, nego je smotana pa zapela jer ne pazi - ističe sagovornik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 65

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati