Srbija

[ Izvor: VOICE ]

10. 06. 2021. 18:26 7

TENZIJE I ZASTRAŠIVANJE pred izbore za mesne zajednice

Grupa nezavisnih građana koji su se kandidovali za izbore za Savet mesne zajednice "Liman" suočava se problemima od samog početka, a sinoć su imali i posetu nepoznate grupe ljudi koja im je preporučila da povuku kandidature za predstojeće izbore, saznaje VOICE.

Kako je za VOICE potvrdio jedan od kandidata, Ozren Lazić, nepoznata grupa od desetak mladića sinoć je nepozvana došla na njihov sastanak, na kom je bilo reči o izborima.

- Jedan od njih, glasnogovornik, rekao je da su došli da nas pitaju šta je problem, zašto se kandidujemo i da nas zamole da odustanemo od kandidature, a da će oni rešiti sve što je problem u mesnoj zajednici - naveo je Lazić.

On je dodao da je prethodno bilo nagoveštaja da bi vlast želela da s njima razgovara, ali da oni to nisu prihvatili, te poručio da od izbora ne odustaju, mada se suočavaju s brojnim preprekama. Između ostalog, i činjenicom da još ne znaju pod kojim rednim brojevima će biti na listiću, iako istovremeno SNS u toj mesnoj zajednici već štampa flajere sa svojim kandidatima i brojevima koje bi građani trebalo da zaokruže.

Dva dana ranije, kandidat za izbore u MZ "Prva vojvođanska brigada" Dimitrije Nikolić bio je meta napada na lokalnom portalu bliskom vlastima, gde je bez ikakvih dokaza optužen za napad na Vladičanski dvor.

U nedelju 13. juna, održavaju se izbori za 42 novosadske mesne zajednice, a nezavisni kandidati pojaviće se otprilike u trećini. Izbori se sprovode u tišini, sem društvenih mreža putem kojih se, kroz Inicijativu za mesnu zajednicu, više desetina građana kandidovalo i vodilo sopstvenu kampanju. A iz Skupštine Grada Novog Sada u sredu popodne, i to dva dana nakon isteka roka za kandidovanje i zaključenja lista, stiglo je saopštenje u kojem se građani obaveštavaju u kojim to mesnim zajednicama će biti otvorena birališta.

Bitka za Limane

Pritisak na kandidate u MZ "Liman" govori da će se na Limanima voditi najveća bitka jer su se tamošnje inicijative najviše angažovale oko urbanističkog nasilja u tom delu grada, koje se sprovodi već neko vreme, smatraju sagovornici VOICE-a.

Najagilniji su bili u MZ "Liman 3", gde se za savet od 11 članova kandidovalo čak osam nezavisnih kandidata, a budu li birači disciplinovani kao prilikom prikupljanja primedbi na urbanistički plan kojim su tom delu grada trebalo da budu nametnute garaže, lako bi moglo doći i do preuzimanja tog saveta.

- Prvo nam je bila ideja da imamo 11 kandidata, međutim, to nismo uspeli i sada smo došli do osam, ali smo svi svesni toga da je u stvari jako važno da nas bude što više. Definitivno je inicijativa (Sačuvajmo Liman od betona) doprinela tome - rekla je Lidija Baćanović za VOICE.

SNS je malo nervozan, Vućić među kandidatima za MZ

Da je vlast u Novom Sadu očigledno nervozna samoorganizovanjem građana, svedoče njeni potezi kojima pokušava da parira inicijativi koja se proširila putem društvenih mreža. Tako je u mesnim zajednicama u kojima su se kontra SNS-u kandidovali građani primetno užurbano košenje trave, sitne popravke i sve ono što bi inače trebalo da se radi. Takođe, proteklih dana pojavili su se i flajeri u kojima se vlast hvali urađenim u određenim mesnim zajednicama, a najdominantnija figura je lider te stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U nekoliko navrata na Telepu su se građani tokom svoji akcija susreli sa aktivistima SNS, koji su baš na istom mestu i u isto vreme delili svoj propagandni materijal, lažno optužujući te građane za saradnju sa opozicionim partijama.

A bilo je i neizbežnih "poklon paketića" – na Limanu je deljena naprednjačka kafa. Na Novom naselju su se pojavili flajeri protiv lokalne inicijative, a negde je SNS prisvajao rezultate vlasti, podsećajući građane na milionska ulaganja u MZ. A prema nekim navodima, čak pripremaju i neke njima bliske inicijative da glume nezavisne građane.

Višnja Baćanović je kazala da nezavisni kandidati sa njene liste nisu za sada trpeli pritiske, ali da do njih stižu rekla-kazala informacije, koje je nemoguće zvanično potvrditi, o obećanjima vlasti da će odraditi neke poslove u pojedinim dvorištima u zamenu za glasove na izborima.

- Mi za našu kampanju koristimo isključivo svoje privatne resurse, i finansijske i vremenske, kontakte i tako dalje, a oni koji su članovi političkih stranaka imaju drugu vrstu infrastrukture i ljudstva, finansija, i mogu da vode tu vrstu kampanje. Mi ne možemo građanima da obećamo da ćemo im srediti i urediti dvorište zato što nismo sigurni kako će to ići - istakla je ona.

Iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za VOICE kažu da je nemoguće isključiti političke stranke iz izbora za mesnu samoupravu i da ono zato ne može da reaguje na takvu praksu "jer se tu ne radi o kršenju odredaba zakona".

- Pitanje učesnika u postupku izbora članova saveta treba ocenjivati u skladu sa lokalnom odlukom o mesnim zajednicama u kojoj je propisan postupak izbora članova saveta - poručili su iz Ministarstva.

Nejednaki uslovi u skladu sa zakonom?

Ponukani verovatno uspešnim nastupom građana u dve mesne zajednice u Sečnju, gde je SNS izgubila ubedljivo, promenjena je praksa širom Vojvodine, pa su pojedine opštine poput Bača, Bačke Palanke, Zrenjanina ili Stare Pazove uvele obavezu overe prikupljenih potpisa za kandidature. To je vodilo tome da se nezavisni građanski kandidati onemoguće da učestvuju u izbornoj trci, pa su neki od njih pozivali na bojkot takvih izbora.

Prema tumačenju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, takva obaveza nije diskriminatorska jer, kako je odgovoru ovom mediju precizirano, odredbama čl. 72 – 77. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da su poslovi osnivanja, utvrđivanja poslova koje vrši mesna zajednica, organa i organizacija rada organa, način odlučivanja kao i postupak izbora saveta i drugih organa mesne samouprave, zaštita prava u toku izbora, finansiranje mesne zajednice i druga pitanja od značaja za rad mesne zajednice izvorna, odnosno sopstvena nadležnost jedinice lokalne samouprave.

Grupe građana iz Bača i Bačke Palanke su, neposredno pred izbore u tim mestima, krajem maja, na tribini javno pozvali građane na bojkot i najavili pravnu borbu za pravo na kandidovanje i biranje.

Komentarišući navode ministarstva, Zdravko Vulin iz grupe građana "Moj Bač - Volim Bač i borim se za svoj grad", koja je na prošlim izborima prešla cenzus i ušla u lokalni parlament, za VOICE kaže da će pravni stručnjaci razmotriti eventualne modalitete borbe u ovom slučaju.

- Ako postoji bilo koja mogućnost da zaštitimo izborno i biračko pravo koje je garantovano Ustavom, to ćemo i uraditi - rekao nam je Vulin.

Uroš Malinović iz udruženja Sposobnost, odgovornost, solidarnost – SOS Bačka Palanka, neposredno pred izbore za savete mesnih zajednica u toj opštini ukazao je da je to udruženje predsedniku lokalnog parlamenta poslalo zvaničan zahteva da se izbori odlože dok se ne obezbede ravnopravni uslovi za sve učesnike. Podsetili su i na niz preporuka koje su plod zajedničkog rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) gde se, između ostalog, predlaže da potpisi ne bi trebalo da budu overavani kod notara.

– Sve što je mogla lokalna samouprava da uradi – i time bi pokazala dobru volju i, u krajnjoj liniji, pokazala da se ne plaši svojih građana – jeste da tu formulaciju prepiše i mi ne bismo imali ovaj problem koji sada imamo. Opštinska izborna komisija i pojedinačne komisije za sprovođenje izbora za svaku mesnu zajednicu imaju mandat i alate da provere da li je taj potpis kojim je građanin podržao kandidaturu validan ili nije – istakao je on.

I Ministarstvo i SKGO za VOICE, ipak, tvrde da je jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi (ZLS), ostavljeno da samostalno propišu kako odluke o osnivanju mesnih zajednica, tako i postupak izbora saveta i drugih organa mesne samouprave.

– SKGO je u cilju podrške svojim članicama u sprovođenju novih odredbi ZLS izradila niz modela lokalnih akata i procedura. Ti modeli jesu samo predlozi mogućih rešenja pojedinih pitanja, uključujući ovde i pitanje sprovođenja izbora za savet mesne zajednice. JLS nisu u obavezi da primenjuju modele koje izradi i predloži im naša organizacija – navedeno je iz SKGO.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati