Srbija

I. M.

17. 05. 2021. 17:20 0

"Građani i partije moraju zajedno da se bore za životnu sredinu"

Kada se sredinom marta zapalila deponija u Kovinu, a vatrogasci bili primorani da predano rade na njenom gašenju nekoliko dana, ministarka Vujović obećala je sistemsko rešavanje problema građana Kovina. Ipak, kako je dugoročno rešenje izostalo i više skoro niko da i ne govori o problemima vezanim za deponije u Kovinu, a ovo je problem koji i te kako muči građane, Opštinski odbor Demokratske stranke Kovin započeo je kampanju za očuvanje životne sredine.

Tim povodom, razgovarali smo sa predsednikom kovinskih demokrata Srđanom Vukšom.

Demokrate u Kovinu su se angažovale u borbi za zaštitu životne sredine. Recite nam nešto više o aktivnostima koje upravo sprovodite.

- Nakon požara koji je izazvao veliku pažnju lokalne zajednice i konačnog zatvaranja opštinske deponije, u saradnji sa aktivistima ekoloških udruženja građana iz Kovina, angažovali smo se oko rešavanja ovog velikog problema u našoj opštini. Zajedno sa Resornim odborom DS za ekologiju i zaštitu životne sredine izradili smo plan i predlog rešenja problema koji upravo promovišemo, a pokrenuli smo i građansku peticiju za zatvaranje svih seoskih deponija, odnosno, za sanaciju i konzerviranje već zatvorene opštinske deponije.

Što se tiče same akcije, trajaće 30-ak dana, i osmišljena je tako da aktivisti Demokratske stranke svakodnevno razgovaraju sa građanima, da ukazuju na važnost očuvanja prirode i neophodnost ozbiljnog pristupa problemu zagađenja i da, promovišući ideju trajnog rešavanja problema deponovanja otpada u našoj opštini, zastupaju ideju da su upravo građani prva i najvažnija karika plana i ideje čiste i zdrave sredine. Tokom maja obići ćemo sva naseljena nesta u opštini Kovin.
Zašto je ova borba važna za građane Kovina i za građane Srbije?

- Verujem da je borba za zdravu životnu sredinu jedna od najvažnijih za celokupno čovečanstvo u 21. veku, a kamoli za Srbiju ili jednu malu banatsku opštinu poput Kovina. Čak dve trećine Deliblatske peščare nalazi se na teritoriji naše opštine, a o značaju očuvanja prirode u jedinoj peščari Evrope ne treba trošiti reči - to je prosto naša obaveza! Što se tiče problema deponije u našoj opštini konkretno, ali i šire gledano, deponije predstavljaju zaista jedan ozbiljan izazov i veliko je pitanje da li smo u ovom trenutku kao društvo dorasli tom izazovu. Svega 12% teritorije Republike Srbije je pokriveno regionalnim deponijama. To, naravno, nije ni blizu dovoljno da bi se otpad u Srbiji tretirao na adekvatan način, i tu će država morati ozbiljno da se pozabavi problemima koji su svakoga dana sve veći i veći.

Na našu sreću, u blizini Kovina postoji regionalna deponija i našoj opštini je, pored Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara, dodeljena ta lokacija za odlaganje otpada odlukom Vlade Srbije još iz 2018. godine, koju u ovom trenutku ne koristimo u dovoljnoj meri.
Kako su građani reagovali?

- Ima svega, i pozitivnih i negativnih komentara, ali važno je da nas ljudi ne zaobilaze, već da prilaze i da razagovaraju sa nama. Ono što je zajedničko svima koji priđu našem štandu je, nažalost, ogorčenost, uglavnom zbog vlasti, ređe zbog opozicije, u pojedinim slučajevima, i zbog vlasti i zbog opozicije. Generalno, razumem ih. Tokom poslednjih 30 godina, građani su mnogo puta prevareni, svašta se obećavalo - od Dinkićevih 1000 evra do Vučićevih letećih automobila. Očekivanja građana su izneverena. Projekti koje će politika u budućnosti nuditi građanima moraju biti realni i u kraćem
vremenskom intervalu ostvarivi, a pobeđivaće oni koji budu ispunjavali obećanja, i zato mi u Demokratskoj stranci nudimo konkretna rešenja za probleme koji stvarno muče građane i u tom smeru pravimo i dopunjujemo plan za naš Kovin i našu državu.

Kakav vam je plan za dalje?

- Akcija će trajati do kraja maja. Primarni cilj nam je da se zatvore seoske deponije i da Kovin koristi regionalnu deponiju koju sam pomenuo ranije, ali želimo i da skupimo barem 10% potpisa punoletnih građana opštine Kovin i da se pobrinemo da za našu akciju čuju svi građani Kovina. Voleo bih da se iza ove akcije vezane za deponije, naš aktivizam i direktan kontakt sa građanima nastavi kroz druge akcije, javne tribine i debate na slične teme... Sve u svemu, namera nam je i da kroz aktivizam privučemo mlade, da osvežimo i osnažimo lokalnu organizaciju Demokratske stranke i da je na kraju pripremimo za preuzimanje odgovornosti za rukovođenje resursima opštine Kovin.
Svedoci smo velike distance između građana i političkih partija. Da li su upravo aktivnosti ovog tipa ključne za ponovno uspostavljanje poverenja i zajednički rad građana i partija? Kako ih (ponovo) približiti?

- Paralelno sa pritiskom koji opozicija treba i mora da vrši na vlast, važno je da se sa građanima razgovara o rešenjima koje se nude. Mislim da je u ovom medijskom mraku, dok se borimo za otvaranje medija i fer izborne uslove, najvažnije da se na ulici, kroz aktivizam članova stranke, čuje i za probleme, i za rešenja. Da se vrati komunikacija između stranke i pojedinca, jer jedino tako, u direktnom kontaktu čoveka sa čovekom, doći će do ponovnog spajanja stranke sa građanima. To je jedini ispravan put. Političke stranke i građani moraju da nađu zajednički jezik i partnerski odnos. Građani ne mogu da se organizuju bez politike, dok politika bez gradana nema ama baš nikakvog smisla. Dakle, ključ je u simbiozi, a početak te simbioze je za štandom, u ovom slučaju, štandom Demokratske stranke!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati