Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

I. M.

17. 05. 2021. 17:20 0

"Građani i partije moraju zajedno da se bore za životnu sredinu"

Kada se sredinom marta zapalila deponija u Kovinu, a vatrogasci bili primorani da predano rade na njenom gašenju nekoliko dana, ministarka Vujović obećala je sistemsko rešavanje problema građana Kovina. Ipak, kako je dugoročno rešenje izostalo i više skoro niko da i ne govori o problemima vezanim za deponije u Kovinu, a ovo je problem koji i te kako muči građane, Opštinski odbor Demokratske stranke Kovin započeo je kampanju za očuvanje životne sredine.

Tim povodom, razgovarali smo sa predsednikom kovinskih demokrata Srđanom Vukšom.

Demokrate u Kovinu su se angažovale u borbi za zaštitu životne sredine. Recite nam nešto više o aktivnostima koje upravo sprovodite.

- Nakon požara koji je izazvao veliku pažnju lokalne zajednice i konačnog zatvaranja opštinske deponije, u saradnji sa aktivistima ekoloških udruženja građana iz Kovina, angažovali smo se oko rešavanja ovog velikog problema u našoj opštini. Zajedno sa Resornim odborom DS za ekologiju i zaštitu životne sredine izradili smo plan i predlog rešenja problema koji upravo promovišemo, a pokrenuli smo i građansku peticiju za zatvaranje svih seoskih deponija, odnosno, za sanaciju i konzerviranje već zatvorene opštinske deponije.

Što se tiče same akcije, trajaće 30-ak dana, i osmišljena je tako da aktivisti Demokratske stranke svakodnevno razgovaraju sa građanima, da ukazuju na važnost očuvanja prirode i neophodnost ozbiljnog pristupa problemu zagađenja i da, promovišući ideju trajnog rešavanja problema deponovanja otpada u našoj opštini, zastupaju ideju da su upravo građani prva i najvažnija karika plana i ideje čiste i zdrave sredine. Tokom maja obići ćemo sva naseljena nesta u opštini Kovin.
Zašto je ova borba važna za građane Kovina i za građane Srbije?

- Verujem da je borba za zdravu životnu sredinu jedna od najvažnijih za celokupno čovečanstvo u 21. veku, a kamoli za Srbiju ili jednu malu banatsku opštinu poput Kovina. Čak dve trećine Deliblatske peščare nalazi se na teritoriji naše opštine, a o značaju očuvanja prirode u jedinoj peščari Evrope ne treba trošiti reči - to je prosto naša obaveza! Što se tiče problema deponije u našoj opštini konkretno, ali i šire gledano, deponije predstavljaju zaista jedan ozbiljan izazov i veliko je pitanje da li smo u ovom trenutku kao društvo dorasli tom izazovu. Svega 12% teritorije Republike Srbije je pokriveno regionalnim deponijama. To, naravno, nije ni blizu dovoljno da bi se otpad u Srbiji tretirao na adekvatan način, i tu će država morati ozbiljno da se pozabavi problemima koji su svakoga dana sve veći i veći.

Na našu sreću, u blizini Kovina postoji regionalna deponija i našoj opštini je, pored Pančeva, Kovačice, Opova i Alibunara, dodeljena ta lokacija za odlaganje otpada odlukom Vlade Srbije još iz 2018. godine, koju u ovom trenutku ne koristimo u dovoljnoj meri.
Kako su građani reagovali?

- Ima svega, i pozitivnih i negativnih komentara, ali važno je da nas ljudi ne zaobilaze, već da prilaze i da razagovaraju sa nama. Ono što je zajedničko svima koji priđu našem štandu je, nažalost, ogorčenost, uglavnom zbog vlasti, ređe zbog opozicije, u pojedinim slučajevima, i zbog vlasti i zbog opozicije. Generalno, razumem ih. Tokom poslednjih 30 godina, građani su mnogo puta prevareni, svašta se obećavalo - od Dinkićevih 1000 evra do Vučićevih letećih automobila. Očekivanja građana su izneverena. Projekti koje će politika u budućnosti nuditi građanima moraju biti realni i u kraćem
vremenskom intervalu ostvarivi, a pobeđivaće oni koji budu ispunjavali obećanja, i zato mi u Demokratskoj stranci nudimo konkretna rešenja za probleme koji stvarno muče građane i u tom smeru pravimo i dopunjujemo plan za naš Kovin i našu državu.

Kakav vam je plan za dalje?

- Akcija će trajati do kraja maja. Primarni cilj nam je da se zatvore seoske deponije i da Kovin koristi regionalnu deponiju koju sam pomenuo ranije, ali želimo i da skupimo barem 10% potpisa punoletnih građana opštine Kovin i da se pobrinemo da za našu akciju čuju svi građani Kovina. Voleo bih da se iza ove akcije vezane za deponije, naš aktivizam i direktan kontakt sa građanima nastavi kroz druge akcije, javne tribine i debate na slične teme... Sve u svemu, namera nam je i da kroz aktivizam privučemo mlade, da osvežimo i osnažimo lokalnu organizaciju Demokratske stranke i da je na kraju pripremimo za preuzimanje odgovornosti za rukovođenje resursima opštine Kovin.
Svedoci smo velike distance između građana i političkih partija. Da li su upravo aktivnosti ovog tipa ključne za ponovno uspostavljanje poverenja i zajednički rad građana i partija? Kako ih (ponovo) približiti?

- Paralelno sa pritiskom koji opozicija treba i mora da vrši na vlast, važno je da se sa građanima razgovara o rešenjima koje se nude. Mislim da je u ovom medijskom mraku, dok se borimo za otvaranje medija i fer izborne uslove, najvažnije da se na ulici, kroz aktivizam članova stranke, čuje i za probleme, i za rešenja. Da se vrati komunikacija između stranke i pojedinca, jer jedino tako, u direktnom kontaktu čoveka sa čovekom, doći će do ponovnog spajanja stranke sa građanima. To je jedini ispravan put. Političke stranke i građani moraju da nađu zajednički jezik i partnerski odnos. Građani ne mogu da se organizuju bez politike, dok politika bez gradana nema ama baš nikakvog smisla. Dakle, ključ je u simbiozi, a početak te simbioze je za štandom, u ovom slučaju, štandom Demokratske stranke!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bloker

Zoran Živković [11.06.2021.]


Video dana

Kad mačka sretne sovu

Anketa

Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Rezultati