Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

S. M.

17. 05. 2021. 16:12 5

"Ministarka, obezbedite radnicima osnovna prava!"

Industrijal globalni sindikat i Industijal Evropa pozivaju ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dariju Kisić Tepavčević, da obezbedi poštovanje osnovnih sindikalnih prava u ”Jura korporaciji” u Leskovcu, a ovu fabriku da odmah vrati na posao sindikalistu Predraga Stojanovića, koji je 21. aprila ove godine dobio rešenje o otkazu.

Kako navode iz unije svetskih i evropskih sindikata industrijalaca, jako su zabrinuti zbog skorašnjih događaja u “Juri” i tvrde da je menadžement kompanije sproveo kampanju zastrašivanja i maltretiranja članova sindikata i lidera sindikata u fabrici u Leskovcu.

- Mi to najstrože osuđujemo, uključujući dat otkaz predsedniku lokalnog sindikata Predragu Stojanoviću zbog njegovih sindikalnih aktivnosti. Jasno nam je da je otpušten zbog svojih sindikalnih aktivnosti i da je obavljao posao kao demokratski izabrani predsednik sindikata - navodi se, između ostalog, u dopisu poslatom ministarki.

Svetski sindikalci upozoravaju i na činjenicu da je u “Juri”, kako kažu, organizovan lažni savet zaposlenih za koji radnici plaćaju članarinu.
- Ovaj lažni savet zaposlenih doneo je odluku da svaki radnik koji je u isto vreme član sindikata ne može da uživa nikakve beneficije koje se daju članovima tog lažnog saveta. Ovo je uznemiravajuća i neprihvatljiva diskriminacija radnika koji su članovi sindikata - dodaju u svom pismu.

Dalje podsećaju ministarku Kisić Tepavčević da je Srbija ratifikovala dve ključne konvencije MOR o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i kolektivno pregovaranje.
- Mi zahtevamo da Stojanović smesta bude vraćen na posao, a da se u fabrici obezbedi sloboda udruživanja kako bi radnička prava bila poštovana u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije - zaključuje se u dopisu.

Stojanović, koji je poznat kao veliki borac za prava radnika dobio je otkaz nakon nekoliko upozorenja zbog, kako su navodili u “Juri”, „povrede radne discipline“, ali je ključni moment zapravo njegovo gostovanje u dokumentarnom filmu “Moderni robovi”, gde je govorio o teškom položaju radnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bloker

Zoran Živković [11.06.2021.]


Video dana

Kad mačka sretne sovu

Anketa

Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u fudbalu?

Rezultati