Srbija

S. M.

17. 05. 2021. 16:12 5

"Ministarka, obezbedite radnicima osnovna prava!"

Industrijal globalni sindikat i Industijal Evropa pozivaju ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Dariju Kisić Tepavčević, da obezbedi poštovanje osnovnih sindikalnih prava u ”Jura korporaciji” u Leskovcu, a ovu fabriku da odmah vrati na posao sindikalistu Predraga Stojanovića, koji je 21. aprila ove godine dobio rešenje o otkazu.

Kako navode iz unije svetskih i evropskih sindikata industrijalaca, jako su zabrinuti zbog skorašnjih događaja u “Juri” i tvrde da je menadžement kompanije sproveo kampanju zastrašivanja i maltretiranja članova sindikata i lidera sindikata u fabrici u Leskovcu.

- Mi to najstrože osuđujemo, uključujući dat otkaz predsedniku lokalnog sindikata Predragu Stojanoviću zbog njegovih sindikalnih aktivnosti. Jasno nam je da je otpušten zbog svojih sindikalnih aktivnosti i da je obavljao posao kao demokratski izabrani predsednik sindikata - navodi se, između ostalog, u dopisu poslatom ministarki.

Svetski sindikalci upozoravaju i na činjenicu da je u “Juri”, kako kažu, organizovan lažni savet zaposlenih za koji radnici plaćaju članarinu.
- Ovaj lažni savet zaposlenih doneo je odluku da svaki radnik koji je u isto vreme član sindikata ne može da uživa nikakve beneficije koje se daju članovima tog lažnog saveta. Ovo je uznemiravajuća i neprihvatljiva diskriminacija radnika koji su članovi sindikata - dodaju u svom pismu.

Dalje podsećaju ministarku Kisić Tepavčević da je Srbija ratifikovala dve ključne konvencije MOR o slobodi udruživanja i zaštiti prava na organizovanje i kolektivno pregovaranje.
- Mi zahtevamo da Stojanović smesta bude vraćen na posao, a da se u fabrici obezbedi sloboda udruživanja kako bi radnička prava bila poštovana u skladu sa međunarodnim obavezama Srbije - zaključuje se u dopisu.

Stojanović, koji je poznat kao veliki borac za prava radnika dobio je otkaz nakon nekoliko upozorenja zbog, kako su navodili u “Juri”, „povrede radne discipline“, ali je ključni moment zapravo njegovo gostovanje u dokumentarnom filmu “Moderni robovi”, gde je govorio o teškom položaju radnika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati