Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

S. M.

11. 05. 2021. 14:45 0

U Blacu ne znaju šta će sa smećem

Požar koji je tokom vikenda izbio na jedinoj deponiji u blačkoj opštini u selu Međuhana, još uvek se sporadično pojavljuje, a najveći problem je šta sa smećem? Tako su juče (ponedeljak) radnici Javnog komunalnog preduzeća Blace, kako tvrdi direktor ove firme Darko Kuzmanović izbacili kamion na prostoru gde je planirana izgradnja fabrike otpadnih voda, na tromeđi Blace - Đurevac- Trbunje, gde, kao i za deponiju u Međuhani ne postoji dozvola.

- Mi imamo skupštinsku odluku da koristimo prostor u selu Međuhana kao smetlanu, jer zaista je reč o decenijskom problemu odlaganja smeća. Uspeli smo da uđemo u projekat sa Gradom Kruševcem, koji finansira Evropska unija i kojim je predviđeno da se izbacuje smeće u mestu Srnje. Deponija je u izradi i da nije bilo pandemije, sigurno bi već bila rešena. Do tada, moramo da koristimo ovaj prostor u selu Međuhana - kaže Darko Kuzmanović.

On dodaje da je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica jer sumnjaju da je neko namerno izazvao požare u Međuhani, ali i na prostoru gde je predviđena izgradnja fabrike otpadnih voda. Kuzmanović nam je potvrdio da se još uvek sporadično pojavljuje vatra u Međuhani.

- Apsolutna odgovornost za požar na deponiji u ataru sela Međuhana je na direktoru Javnog komunalnog preduzeća Blace, Darku Kuzmanoviću i šefovima i rukovodiocima unutar JKP Blace, jer je njihovim nesavesnim i neodgovornim radom došlo do paljenja deponije - tvrdi predsednik Sindikata “Nezavisnost” u JKP Blace Goran Vukomanović.
On dodaje da i u slučaju da je požar podmetnut, za šta postoji minimalna mogućnost, odgovornost je takođe na njima jer deponija nije bila obezbeđena na adekvatan način bilo video nadzorom ili pak fizičkim licem koje bi bilo zaduženo za nadzor iste.

- Godinama unazad smeće se na ovoj lokaciji ne odlaže na odgovarajući način što je dovelo do poništavanja svih pozitivnih efekata sanacije ove deponije iz 2007. godine - upozorava Vukomanović.

Najveći problem Blačana je što je dozvola za ovu deponiju istekla još 2012. godine, ali je nastavljeno odlaganje, uz odluku lokalne skupštine. Zbog požara koji je izbio tokom vikenda deo Blaca i selo Međuhana bilo su prekriveni crnim dimom, koji se, kao i vatra, još uvek sporadično pojavljuje. Prema onome što smo saznali do zvaničnika, tako će i ostati sve dok se ne završi deponija u mestu Srnje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Vaše pravo da...

Zoran Živković [16.06.2021.]


Video dana

Rokenrol nema granice

Anketa

Koje voće/povrće je najbolje za vrele dane?

Rezultati