Srbija

[ Izvor: Nova.rs ]

11. 04. 2021. 19:44 2

"Sve se raspada u Topoli, SNS nema većinu"

Lider najveće opozicione stranke u Topoli Dragan Jovanović iz Bolje Srbije, povodom ostavke predsednika opštine Igora Petrovića (SNS) rekao je da nije iznenađen takvim razvojem situacije, jer se u Topoli "sve raspada u poslednjih osam meseci". On očekuje da će u toj opštini u narednih desetak dana doći do prekomponovanja vlasti, jer kako tvrdi, vladajuća SNS nema većinu u lokalnom parlamentu.


Predsednik Opštine Topola u ostavci, Igor Petrović, gostujući u Jutarnjem programu TV Nova istakao je da je ostavka njegov "lični i moralni čin", jer kako je pojasnio, "nije u prilici da ispuni ono što je pre osam meseci obećano građanima".

Petrović je podsetio da je u Topoli za četiri i po meseca održana jedna sednica Skupštine opštine, na kojoj je usvojena samo jedna tačka i to je, kako kaže, bilo oduzimanje odborničkog mandata, dodajući da u ovom trenutku “stoji” preko 40 tačaka dnevnog reda koje su bitne za funkcionisanje lokalnih institucija i pomoć građanima, prenosi Nova.rs.

On je podvukao i da su članovi vladajuće koalicije (SNS, SPS, GG "Novi ljudi") "više zaokupljeni postavljenima i funkcijama, nego donošenjem konkretnih odluka u interesu građana", te je i to bio jedan od razloga da podnese ostavku.

Petrović je najavio da će na sledećoj sednici biti usvojena njegova ostavka i izabran novi predsednik opštine. Lokalna vlast u Topoli ima "tesnu" većinu, kojoj od 41 odborničkog mandata pripada 21, dok je 20 opozicionih (Bolja Srbija i POKS). Političke tenzije traju već mesecima, a kulminirale su na poslednjoj sednici Skupštine, kada je jednom odborniku SNS-a oduzet mandat. Tada je došlo do manjeg fizičkog obračuna, sednica je prekinuta, a na inicijativu Igora Petrovića, ostale tačke dnevnog reda su povučene.

Bolja Srbija: SNS falsifikuje skupštinske odluke

Predsednik najveće opozicione stranke u Topoli Dragan Jovanović (Bolja Srbija) kaže da je u opštini "raspad sistema i da je to uvideo i sam Igor Petrović", pa ga zbog toga, kako dodaje i ne iznenađuje njegova ostavka.

On smatra da je za situaciju u opštini, Petrovićeva krivica "možda i najmanja" objašnjavajući da je veća odgovornost na predsedniku Skupštine, Miodragu Milovanoviću koji je falsifikovao rešenje o razrešenju zamenice predsednika opštine, kako bi joj dodelili odbornički mandat.

Jovanović je rekao da je Bolja Srbija zbog toga podnela krivičnu prijavu, dodajući da se na takav način u Topoli krše demokratski principi.

- Dokumentovali smo da je predsednik Skupštine falsifikovao rešenje i razrešio dužnosti zamenicu predsednika opštine, kako bi joj dodelili taj 21. ključni, mandat koji im je potreban za opstanak na vlasti - kaže on.

Ta tačka je bila deveta na dnevnom redu, a i sam predsednik Petrović je na televiziji rekao da je usvojena samo jedna, a ostale povučene. Zamislite onda, kako je moguće da imamo sada to rešenje, pa 40 odbornika je bilo u sali i svi su svedoci da te tačke nije ni bilo”, pojasnio je Jovanović, dodajući da celokupna politička situacija u Topoli  više nije borba za vlast, već borba za demokratiju.

- Ovo je stvar koja prevazilazi okvire Topole, ovo je borba za normalno funkcionisanje lokalnih skupština, u kojima nećemo imati ljude koji vam falsifikuju rešenja. Rad lokalnog parlamenta u jednoj maloj opštini je lice vladajuće većine u celoj zemlji. Ovo je važno da vidi cela Srbija, koja treba da zna kako srpska vlast vidi funkcionisanje lokalnih skupština - kategoričan je Jovanović.

On očekuje da će u narednih 10 do 15 dana u Topoli doći do prekomponovanja vlasti i političke stabilnosti. Jovanović je pozvao i predsednika Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke, Aleksandra Vučića da se izjasni o svim dešavanjima u Topoli i nezakonitom ponašanju lokalnih SNS funkcionera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati