Srbija

S. M.

27. 01. 2021. 17:00 0

UGAŠENA Blace bez turističke organizacije!

Od 1. januara ove godine opština Blace nema više Turističku organizaciju, jer je ona odlukom skupštinske većine ugašena. Iako je u njoj bilo samo dva zaposlena na neodređeno vreme, ova organizacija je "nosila" najznačajniju i najposećeniju turističku manifestaciju "Dani šljive" po kojoj je poznata opština. Predsednik opštine Blace Ivan Burgić kaže da nije postojala ekonomska isplativost za postojanje ove organizacije, a Blace je postalo prva sredina u Srbiji koja ju je ugasila.

 

- Malo je neverovatno jer imamo Šljivijadu i manje turističke manifestacije koje su bile u organizaciji Turističke organizacije. Sada ne znam kako će sve to da izgleda - komentariše Blačanin.

Odluka je iznenadila sve stanovnike ove male opštine, posebno nakon najave da će u budžetu za ovu godinu za rad TO Blace da bude izdvojeno čak 33 miliona dinara. Predstavnici opozicije, konkretno Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde kritikovao da ovu nameru, smatrajući da su to ogromna sredstva i ona treba da budu manja, ali ni njima nije palo na pamet da će na kraju da je ugase.

- Godišnje smo u TO ulagali od 12 do 13 miliona dinara, ali od kako je osnovana 2016. godine ova organizacija nije unapredila svoj rad. Primer je baš Šljivijada, jer je broj posetilaca na prmer u 2015. Godini kada ona nije postojala bio daleko veći nego u ove četiri godine kada ej ona radila. Planiramo da novac koji je izdvajan za njen rad usmerimo na infrastrukturu, odnosno uređenje turističke ponude - kazao je za Direktno.rs predsednik blačke opštine Burgić.

On dodaje da je plan da se organizacija priključi nekoj drugoj ustanovi.

Imao je i odgovor na naše pitanje da li je gašenje TO zatvorilo put ka konkursima Ministarstva turizma, jer u mnogima je uslov da postoji turistička organizacija.

- Od devet konkursa koji su raspisani u samo tri je uslov postojanje turističke organizacije. To znači da one ne moraju nužno da poostoje - objasnio je Burgić.

Od građana Turistička organizacija Blace oprostila se i objavom na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu, pre par dana.

- Dragi naši pratioci, odlukom Skupštine opštine Blace, od 31.12.2020. godine Turistička organizacija Blace je ugašena.Hvala Vam na poverenju i podršci koju ste nam pružali tokom naše borbe da sve lepote blačkog kraja prenesemo Srbiji i svetu - navodi se u ovoj objavi.

Kako će nadalje da se predstavlja turistički potencijal i sve manifestacije ovog kraja, ostaje da se vidi. Iako je opština bazirana na poljoprivredi i turizmu i godinama unazad se forsiraju ti planovi, razvila je brend šljivovice i upisana u sve turističke mape, ona više nema zvaničnu organizaciju koja se bavi isključivo turizmom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati