Srbija

Direktno.rs

10. 01. 2021. 15:32 2

"NIŠ HOĆE DA DIŠE" Građani na ulicama, traže se odgovori gradonačelnice

Gradska organizacija Dveri Niš je danas, 10.01.2021. godine, na Trgu kralja Milana u Nišu organizovala protest pod simboličnim nazivom "Niš hoće da diše" zbog brojnih dimenzija zagađenja životne sredine, kao i ugrožavanja zdravlja i života u Nišu.

Na protestu su se građanima Niša obratili prof. dr Tamara Milenković Kerković, potpredsednik Dveri i predsednik gradske organizacije Dveri Niš, Miloš Bošković, građanski aktivista, Zoran Vasiljević, meteorolog, a pročitano je i pismo nezavisnog konsultanta za upravljanje otpadom, Miroslava Premovića.

Na početku, ističući da su ne samo divljačka vožnja mladog "ubice iz automobila" ubile na trotoaru dvojicu Nišlija, dete i sindikalnog aktivistu "Sloge", već i selektivna pravda i preblaga kaznena politika za "divljačku vožnju", potpredsednica Dveri prof. Milenković Kerković je pozvala Nišlije da minutom ćutanja odaju poštu nedužnim žrtvama nebezbednog saobraćaja u Nišu.

Istakla je da svi građani po Ustavu imaju pravo na zdravu životnu sredinu, a država i vlast su dužni da im to obezbede. Pravo je i obaveza svih građana da o tome brinu, jer svi dišu isti vazduh, piju istu vodu, i o rekama, vazduhu i zemlji imaju obavezu i pravo da brinu svi. Nema monopola u pitanjima zaštite životne sredine, i o tome treba da brinu i pokreti, i politički i civilni, i građani bez razlike. Istakla je da se Niš guši i simbolično zbog neodgovorne vlasti, ali i bukvalno. Niš se pretvorio u deponiju, a divljih deponija je preko 200 u gradu, reka je zatrovana otpadnim vodama, vazduh je i sto puta opasniji od dozvoljenih granica, brutalno se seče drveće i toleriše prekomerna gradnja i grejanje na prljava goriva. Od gradonačelnice je zahtevala odgovore na pitanja, i to u direktnom razgovoru na medijima koje plaćaju svi građani Niša. Neka od njih su i:

Šta je iz Programa zaštite životne sredine do 2027. godine sprovedeno?

Šta je sa kolektorom za prečišćavanje otpadnih voda koji se najavljuje pred svake izbore?

Kako planirate da nas zaštitite od otrova koji udišemo?

Zbog čega se niška vlast boji drveća?

Zašto nema Katastra javnih zelenih površina i gde je utrošeno 3,3 miliona dinara namenjenih izradi ovog Katastra?

U kom stambenom ili poslovnom objektu u gradu je poštovana imperativna norma o minimalnoj zelenoj površini od 10% do 20% građevinske parcele?

Miloš Bošković, građanski aktivista i Zoran Vaisljević, meteorolog, dali su podatke i postavili brojna pitanja vlasti o stanju aerozagađenja u Nišu, koji je u vrhu evropskih i svetskih zagađenih gradova.

Miroslav Premović, nezavisni konsultant za upravljanje otpadom dao je istorijat niške deponije, koja je zapravo obično „smetlište“ ukazao na nedopustivo ponašanje lokalne samouprave koja je posebnom taksom od građana naplatila preko 600 miliona dinara, a da nije makla od planova i obećanja za sanaciju i iseljenje deponije. Postavio je brojna pitanja gradskoj vlasti među kojima su najvažnija:

Zašto se odlaže komunalni otpad na polje S4 kada je ono još krajem 2019. godine trebalo da bude zatvoreno?

Da li se još uvek i koliko naplaćuje građanima Naknada za deponovanje otpada?

Koliko je od trenutka uvođenja posebne takse, građanima tačno naplaćeno sredstava na ime Naknade za deponovanje?

Koji deo tih sredstava je potrošen na sanaciju polja S4 i izgradnju polja S5, a koji deo na tekuće poslovanje JKP „Mediana“?

Od gradonačelnice je zatraženo da odgovore na pitanja ponudi u direktnoj emisiji na jednoj od subvencionisanih niških televizija, uz učešće nezavisnih stručnjaka za životnu sredinu, dok je, u suprotnom, najavljen protest ispred niških „zarobljenih“ medija koja se finansiraju milionskim sredstvima koja plaćaju svi građani Niša.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati