Srbija

Direktno.rs

27. 12. 2020. 23:05 6

"U čijem je interesu da se rasproda sve u Boru?"

Čini se da su gradske vlasti u Boru, uz podršku republičkih vlasti, nakon prodaje RTB Bor, usvojili jedinstveno rešenje svih problema u Boru, a to je prodaja - navela je predsednica Inicijativnog odbora stranke slobode i pravde u Boru.

- Iako je Vlada RS uložila 350 miliona evra u projekat "Nove topionice", iako je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić tim projektom garantovao "čisto nebo nad gradom", nakon kratkog vremenskog perioda se počelo sa pričom da je RTB Bor "kamen oko vrata Srbije" i da se mora prodati. Aleksandar Vučić je tvrdio da ničim ne utiče na tender, a istovremeno davao javne izjave u kojima se kaže "Klečaću pred Kinezima da uzmu RTB" i "Skočiću u Savu ako Kinezi uzmu RTB" - navela je Živković.

Desila se i prodaja, uz vrlo sporan Ugovor o strateškom partnerstvu bez ikakve odgovornosti za projekat "Nova topionica", a građanima Bora je nametnuta parola "Bolje tako, kad mi nismo umeli". Jednom uspešna, ponavljala se na dalje za svaki problem u gradu.

- Uz parolu "Kad mi nismo umeli" Kinezima su na 50 godina, bez ikakve nadoknade ustupljene na korišćenje dve zgrade nauke Insituta za rudarstvo i metalurgiju, ukupne površine 7000 kvadratnih metara - dodala je ona.

Marta meseca su odbornici grada izglasali i otuđenje gradske imovine od 1900 kvadrata u sklopu objekta "Kapija grada" da bi se ovaj objekat našao na licitaciji. Gradonačelnik, Aleksandar Milikić, je oponašajući svog šefa, pre licitacije dao izjavu da će to biti javno nadmetanje, ali da će Kinezi uzimanjem ovog objekta dati sasvim novi izgled gradu.

- Pod parolom "Kad mi nismo umeli" stigao je na red i "Expres restoran". Reč je o trospratnoj zgradi u samom centru grada, godinama zapuštenoj i oronuloj. Više puta se apelovalo na gradske vlasti da se ovaj prostor uredi ili barem ogradi jer je nebezbedan, ali je odgovor svakog puta bio da ne mogu ništa jer nisu rešeni vlasnički odnosi - navela je Živković.

Kao i za sve ostalo, vlasnički odnosi se rešavaju preko noći, pa je licitacija ovog objekta zakazana za 27. 01. 2021. godine uz početnu cenu od oko 30, 8 miliona dinara. Građani Bora su, kao i svakog puta, stavljeni pred svršen čin, bez ikakvih mogućnosti da se izjasne, a mantra "Bolje tako kad mi nismo znali" nikad nije bila glasnija.

- Početkom novembra smo zatražili, po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, od Službe za katastar nepokretnosti Bor, lokacije svih parcela na teritoriji Bora, a u vlasništvu kompanije Ziđin Koper. Odgovor nismo dobili, a pretragom smo ustanovili da ogromne površine u Boru i okolini jesu zavedene kao privatna svojina ove kompanije - istakla je Živković.

- Koji je interes Srbije i koji je interes grada Bora da objekti, ali i šume, njive, jezera, reke budu u privatnom vlasništvu strane kompanije? Očigledno je da je interes lični, a ne opšti. Ono što ipak možemo da garantujemo jeste da će donosioci odluka biti pozvani na odgovornost, a taj trenutak nije daleko - zaključila je Živković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati