Srbija

[ Izvor: Beta ]

12. 12. 2020. 16:58 1

"Srbija ne poštuje propise Energetske zajednice"

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač rekao je danas da će Ministarski savet u četvrtak, 17. decembra, razmotriti kršenje pravila EZ od strane Srbije zbog toga što nije razdvojila delatnosti operatora gasa Jugorosgaz transporta.

On je za Betu rekao da je to "ozbiljan slučaj kršenja energetskog prava EZ i da Jugorosgaz transport, zavisno preduzeće Srbijagasa, nije sertifikovan u skladu sa Trećim paketom".

- Postupak u vezi s razdvajanjem Srbijagasa nije na dnevnom redu ovog Ministarskog sveta, ali još nije završen, a tiče se Drugog energetskog paketa koji nije primenjen u celini - rekao je Kopač.

Dodao je da Sekretarijat sada ne insistira na prekršajnom postupku pošto su "neke stvari ipak realizovane".


- Ali ukoliko Srbija ne preduzme mere za razdvajanje delatnosti po Trećem energetskom paketu, Sekretarijat će pokrenuti nov postupak protiv Srbije - rekao je Kopač.

Srbija je 2015. godine donela Zakon o energetici koji je trebalo da omogući da se u potpunosti primeni set energetskih propisa iz Drugog i Trećeg energetskog paketa Evropske unije koji predvidjaju da se proizvodnja i snabdevanje energijom razdvoje od transporta.

Veliki problem Srbije je i, kako je naglasio, "nerazumna podrška uglju".


- Predsednik Aleksandar Vučić je potpisao Sofijsku deklaraciju koja predvidja potpunu dekarbonizaciju, ukidanje korišćenja uglja, do 2050. godine, ali mesec dana kasnije najavio je izgradnju termoelektrane na ugalj, Kostolac 3", rekao je Kopač.

Dodao je da se termoelktrana na ugalj ne može amortizovati za 25 godina i da je "to potpuno nerazumno ako je obećanje o dekarbonizaciji ozbiljno".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati