Srbija

[ Izvor: Ist Media ]

24. 11. 2020. 14:22 2

Vetropark gradi firma čiji je 50 odsto vlasnik Vučićev kum

Odbornici Skupštine Grada Bora, izglasali su predlog odluke o izradi plana detaljne regulacije za izgradnju vetroelektrana „Crni vrh“ na zapadnoj teritoriji sela Krivelja (240 parcela ukupne površine oko 110 hektara) i opština Žagubica i Majdanpek. Vetroelektrane, sa svim pratećim objektima, gradiće firma "Crni vrh power“, čiji je 50% vlasnik Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kako piše Ist Media, borska opozicija nije blagonaklono gledala na ovu odluku. Oni su na sednici Skupštine grada izneli kritike, uz pitanje koliko će šuma biti posečeno zarad ovog „obnovljivog izvora energije“?

Kao apsurd, naveli su da su po uslovima i smernicama Prostornog plana Grada Bora utvrđeni operativni ciljevi zaštite prirodnih dobara kao što su očuvanje i održanje raznovrsnosti divljeg biljnog i životinjskog sveta, očuvanje staništa, kao i brojčano snaženje i prostorno širenje populacija retkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, ali smatraju da je u ovom slučaju to neostvarivo, kao i da se sve čini zarad profita ljudima bliskih vlasti.

Prema podacima sa APR-a, direktor je Igor Lapčević, firma je osnovana u avgustu 2019. godine i početnim kapitalom od 75.000 dinara. Nikola Petrović postao je suvlasnik firme od 50 procenata i kapitalom od 37.500 dinara, koliko ima i drugi suvlasnik Ivan Pantelić.
U APR-u firma je registrovana za proizvodnju električne energije, sa sedištem u Žagubici, a prema dokumentaciji, buduća vetroelektrana će biti priključena na elektroenergetski sistem Srbije.

Investitor će biti u obavezi da izradi stratešku procenu uticaja plana na životnu sredinu u skladu sa strateškoj proceni uticaja Prostornog plana Grada Bora na životnu sredinu.
Nikola Petrović bio je direktor „Elektromreže Srbije“ (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine, a kako piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Petrovićev novi poslovni partner Ivan Pantelić je vlasnik firme „Kodar Energomontaža“, koja je specijalizovana za radove u oblasti prenosa i distribucije električne energije i telekomunikacionih sistema i opreme.

CINS navodi da Nikola Petrović nije nov u poslu sa obnovljivim izvorima - na rekama u Srbiji se nalazi devet mini hidroelektrana (MHE) čije se vlasništvo dovodi u vezu sa njim. Osam MHE se nalazi u opštini Crna Trava, dok je jedna smeštena podno Kopaonika na reci Jošanici. Skoro sve su u vlasništvu "Eco Energo Group“, firme u kojoj je Petrović suvlasnik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati