Srbija

[ Izvor: Beta ]

07. 11. 2020. 10:14 0

"Zagađenost vazduha - drugi uzrok smrti u Zrenjaninu"

Predstavnik zrenjaninske neformalne grupe "Stop kafileriji" Gojkan Stojinović izjavio je da su prema statističkim podacima, zagađenost vazduha, odnosno bolesti respiratornog trakta, drugi uzrok smrtnosti u Zrenjaninu.

- Hoćemo da krenemo od inicijative da Zrenjanin dobije više mernih mesta, da se naprave nulta merenja. Tražimo da se, osim čestičnih, uvedu i druga merenja koja bi pokazala u kom stanju je kvalitet vazduha u Zrenjaninu - rekao je Stojinović u emisiji Nezavisnog društva novinara Vojvodine "Znamo li šta dišemo".

On je upozorio da Zrenjanin navodno ima tri merna mesta za aerozagađenje, ali da na interaktivnoj mapi sajta Agencije za zaštitu životne sredine nema nijednog.

- Naša inicijativa ide u nekoliko pravaca u ovom trenutku, ali jedan od osnovnih je prikupljanje potpisa za peticiju da Zrenjanin dobije više mernih mesta. Pored buduće fabrike guma trebalo bi da počne sa radom niz drugih hemijskih fabrika koje puštaju različite doze misije u vazduh - rekao je Stojinović.

Uz podsećanje da je letos, na javnoj raspravi o Studiji procene uticaja na životnu sredinu fabrike guma Linglong, zainteresovana javnost bila sprečena da na njoj učestvuje, Stojinović je ocenio da kad govorimo o ekološkim temama, uspeh našeg društva, iako kasnimo, leži u edukaciji mladih.

Sabina Kerić iz organizacije Ekonaut rekla je da se problem sa pančevačkim vazduhom spontano smanjio nakon bombarodavanja, kada se zatvorila Azotara, koja sada služi za skladište mineralnog djubriva.

- Trenutno se tamo skladišti đubrivo koje je u Libanu bilo odgovorno za onu eksploziju i to je nešto što je postalo aktuelno kada je to globalno odjeknulo. Pančevci su se dosta zabrinuli zbog toga pa smo gledali koliki bi taj krug stradao kod nas. Došli smo do zaključka da bi čak moglo i do Beograda da stigne i da bi zapravo bilo nekoliko puta jače nego Bejrutska eksplozija - kazala je ona.

Prema njenim rečima, u Pančevu je veoma izražen ekološki aktivizam koji se suprotstavlja planovima koji su mimo logike i mimo procedura, a jedan od njih je izgradnja jednog od najvećih skladišta opasnog otpada u Srbiji u Rafineriji nafte.

- Iako Azotara ne radi, rade Petrohemija i Rafinerija punom parom. Rafinerija je u poslednjih nekoliko godina dosta uložila u nove tehnološke procese. To zagađenje se smanjilo. Mi koji pratimo aplikacije koje su postale popularne u poslednjih par godina videli smo da Pančevo postaje vazdušna banja u odnosu na Beograd - rekla je Sabrina Kerić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati