Srbija

Direktno.rs [ Izvor: "Gazeta Ekspress" ]

25. 09. 2020. 06:35 2

"Gazeta" i Grenel: Gazivode je od sada "Trampovo jezero"?!

Prištinska "Gazeta Ekspress" iz tvit Ričarda Grenela, prenela je tekst u kojem potvrđuje dogovor Hotija i Vučića iz Vašingtona sa Trampom, da jezero Gazivode promeni ime u "Trampovo jezero"?! Sve je počelo kao ideja za opuštanje pregovora između delegacija Kosova i Srbije, a kako se vidi na fotografiji, deluje ozbiljnije nego što se u početku mislilo.

Čini se da ideja koja je započela kao šala za Gazivode, pronalazi kompromisno ime. Tokom pregovora u Beloj kući, američki izaslanik predsednika za dijalog Ričard Grenel dao je ideju da jezero dobije ime po Trampu. U početku su se svi smejali toj ideji, međutim "Gazeta Ekpsress" je saznala da je kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio spremnost da podrži Grenelovu ideju na sastanku s njim. Istu ideju podržao je i, kako piše ovaj prištinski medij, predsednik Srbije Aleksandar Vučić na drugom sastanku.

Rasprava, a kasnije i sporazum o Gazivodama izazvali su talas reakcija na Kosovu, kje je postiglo sporazum sa SAD da Stejt department izvrši studiju izvodljivosti o tome kako da podeli resurse jezera.

Jezero Gazivoda uglavnom se nalazi na teritoriji Kosova, ali gotovo 20 procenata je deo teritorije Srbije. Ovo veštačko jezero akumuliralo je pre nekoliko decenija kompanija "Iber Lepenci", još dok je Kosovo bilo deo Jugoslavije. Po završetku rata, 1999. godine, oko jezera je nastala velika napetost, jer ga Kosovo smatra svojim vlasništvom, dok Srbija polaže pravo na svoje vlasništvo, jer se deo nalazi u Srbiji.

Kao što se vidi na fotografiji, ovo jezero i most koji se nalaze u Brnjaku, na severu Kosova, dobili su ime po američkom predsedniku. Jedno je nejasno: Trampova reakcija kada ovo vidi, zaključuje "Gazeta Ekspress".

- Kako nazvati jezero na Kosovu i u Srbiji predstavljalo je ozbiljnu prepreku uprkos tome što su SAD kovale kompromis da pokrenu studiju izvodljivosti za stvaranje radnih mesta i više energije za region... pa su se obe strane složile oko novog imena: Lake Trump - napisao je Grenel na Tviteru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati