PARADOKS Vatrogasac učestvovao u nesreći, MUP ga otpustio jer NE POZNAJE ZAKON | Srbija | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Srbija

S. Marković

24. 09. 2020. 06:47 6

PARADOKS Vatrogasac učestvovao u nesreći, MUP ga otpustio jer NE POZNAJE ZAKON

"Primena Zakona o policiji koji je donet nakon pravosnažne presude, kojom je Viši sud u Nišu osudio na zatvorsku kaznu od šest meseci nagrađivanog vatrogasca Vladicu Jankovića, propust je MUP Srbije. Oni su napravili i sistematsku grešku, jer uopšte nisu znali da je vatrogasac Janković osuđen na zatvorsku kaznu zbog nesreće, sve dok ih on sam nije obavestio", kaže za Direktno.rs advokat Vladimir Lukić o odluci MUP-a da niškom vatrogascu besprekorne radne biografije uruči otkaz.

Janković je za 20 godina službe, između ostalog, učestvovao u gašenju požara i otklanjanju posledica poplava širom Srbije i bio u timu koji je gasio Hilandar i šumske požare na Peloponezu. Nagrađen je od strane grčkog predsednika Vlade i države, a zatim za izuzetnu posvećenost poslu prošle godine dobio priznanje MUP i novčanu nagradu, u ovom trenutku u rukama ima samo otkaz, koji je po svoj prilici nezakonit.

Dakle, kako je Telegraf pisao, vatrogasac Janković je 17. avgusta 2011. godine učestvovao u saobraćajnoj nesreći koja je koštala života jednog čoveka. Tada je skretao ulevo svojim vozilom "zastava skala", a prethodno nije uočio da ga sa leve strane pretiče "mercedes" kojim je upravljao Z. S.

Iz tog razloga, kako navodi sud, Z. S. je, daga  ne bi udario, izleteo na trotoar, i naleteo na pešaka čiju je levu nogu pritisnuo uz betonski stub usled čega je on zadobio višekomadni otvoreni prelom potkolenice.

Pešak je kasnije preminuo, a Osnovni sud je Jankovića zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja osudio na godinu dana zatvora koju je trebalo da izdrži u svom stanu uz primenu mere elektronskog nadzora.

Sa druge strane, sud je smatrao da Z.S, bez obzira na to što je on udario pešaka, treba osloboditi zbog nedostatka dokaza, navodi Telegraf. Kako se Janković žalio, Viši sud u Nišu preinačio je presudu i smanjio kaznu zatvora na šest meseci i ona je postala pravosnažna maja 2017. godine.

Tu nije kraj, jer je Janković, hrabri vatrogasac, nedavno dobio rešenje o otkazu, koje je napisano avgusta 2019. i u kojem nije primenjen tadašnji Zakon o policiji, već onaj koji je donet 2018. godine, a u kojem u članu 172. glasi da policajac gubi posao ako je osuđen na zatvor od najmanje šest meseci.

U prethodnom zakonu iz 2016. godine u tom istom članu se navodi da policajac gubi posao, ako je osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

- Apsolutno je pogrešno primenjen zakon, jer se primenjuje onaj koji važi u trenutku pravosnažnosti presude, a ne onaj koji je godinu dana kasnije. Lično poznajem Jankovića i mogu reći, iako ga mi ne zastupamo, da je u pitanju izuzetno poštena osoba, koja se samo našla u makazicama sistema - dodaje advokat Lukić.

Paradoksalna je i činjenica da MUP Srbije nije znao da je presuda doneta, iako je to njihov posao i da je Janković, koji se zbog otkaza žalio Upravnom sudu, mogao da uzme bolovanje, odleži kaznu kući i da se vrati na posao.

Ipak, tvrdi Lukić, on kao pošten i visokomoralan čovek, sam je obavestio svoje nadležne da je osuđen na zatvorsku kaznu, a to nije bio u obavezi.

- Videćemo šta će na kraju reću Upravni sud, ali je zaista svima jasno da Janković ne može da dobije otkaz - završava Lukić.

Posle Upravnog suda, Janković može, ukoliko nije zadovoljan odlukom, da se obrati i Vrhovnom kasacionom sudu nekim vanrednim pravnim sredstvom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

Katanom na lopticu 161 km/h

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati