Srbija

21. 09. 2020. 12:59 0

Živković: Pred slobodnim sudom da odgovaraju umešani oko RTB Bor

Radnici RTB Bor ne smeju da dobiju otkaz, Borani ne smeju da budu trovani, a odgovorni moraju da snose odgovornost onda kada budemo imali slobodan sud - ovako Irena Živković, predsednica inicijalnog odbora Stranke slobode i pravde, vidi tri glavna cilja nastala iz činjenice da Borani godinama udišu jako opasan vazduh. Od dozvoljenih 350 mikrograma ugljen-dioksida, njegova količina u borksom vazduhu je 3500 mikrograma. Kao najodgovornije navela je predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bivšeg generalnog direktora RTB Bor-a Blagoja Spaskovskog, ministra energetike Aeksandra Antića, ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, kao i gradonačelnika Bora Aleksandra Miletića.

Živković se osvrnula i na činjenicu da je uklonjena sa protesta u subotu, komentarišući da je to neće pokolebati i sprečiti da se bori za zdrav vazduh u Boru.

- Jedna osoba mi je slikovito objasnila da nisam poželjna. Otišla sam jer ne želim da na taj način bude obeležena borba. Neću da kažem o kome se radi i na koji način mi je objašnjeno. Ovo nije prvi ni poslednji put da mi se vlast obraća preko kriminalnih produženih ruku. Ja sam potpuno spremna, ne bojim ih se - rekla je, dodajući da nije poželjna jer insistira na odgovornosti pošto, kako je dodala "odgovorni za ovaj zločin i za trovanje dece moraju da budu stavljeni pred lice pravde".

 Živković je dodala da želi da promeni državu u kojoj je sramota stati uz političara, a nije sramota stati uz kriminalca.

- Država u kojoj je sramota i nebezbedno stati uz nekoga ko se bavi politikom, a jeste bezbedno stati uz nekog ko se bavi kriminalom nije država u kojoj želim da žive moja deca. Ja odbijam da verujem u to i odbijam da prestanem da se borim protiv toga - ističe, dodajući da će nastaviti da se bori za vazduh u Boru jer su joj roditelji ostavili zdravlje, a deda život u RTB Boru.

Ona je podsetila da je nova topionica puštena u rad 2015. godine, a da je projekat potpisao tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i da je dato 350 miliona evra za projekat nazivan "malo čudo", a da je nakon otvaranja i vatrometa zagađenost već počela da raste.

- Još 2015. je devet inženjera iz uprave RTB-a poslalo javno pismo Vladi Republike Srbije i objasnili a laički rekli "ako pustimo novu topionicu, portrovaćemo ljude", svi su dobili otkaz - navela je ona.

U trenutnoj pauzu u radu topionice, ona ne vidi brigu za vazduh.

- Topionica je stala sad zbog remonta, a ne zbog aerozagađenja - istakla je.

Irena vidi dva rešenja za ovaj problem.

- Kinezi mogu da naprave novu tehnologiju do kraja 2022. godine, što nije prihvaltjivo jer je to još godinu, dve godine trovanja, a drugi način je smanjenje proizvodnje sve do one količine da se ne truju građani - zaključila je Živković, obećavajući građanima da će nastaviti borbu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati