Srbija

[ Izvor: Beta ]

19. 05. 2020. 16:16 0

Protest kod Bora zbog postupka kineske kompanije

Meštani sela Krivelj kod Bora, blokiraće u petak, 22. maja u šest sati ujutru, prilazne puteve prema površinskom kopu rudnika "Cerovo", jer kineska kompanija "Ziđin Bor koper" vlasnicima imanja nije isplatila nadoknadu za nepokretnosti i nadoknadu zbog proširenja rudnika, za koji meštani tvrde da je bespravno.

- Protestom ćemo ukazati i na bespravno zaposedanje privatnog zemljišta u vlasništvu žitelja Krivelja tokom proširenja rudnika jer teška mehanizacija ulazi u neisplaćene posede, krči šume, pašnjake i njive - navodi se u pozivu.

Ta grupa građana, koja je blokadu prijavila i Policijskoj upravi u Boru, ocenjuje da su po istom scenariju ugrožena i sva druga sela u okolini Bora, pa zato pozivaju da se blokadi pridruže i meštani sela Oštrelj, Metovnica, Brestovac, Bučje, Slatina, Donja Bela Reka i Šarbanovac.

Podsećaju da su žitelji Mesne zajednice Krivelj osporili cene zemljišta koje su im ponuđene radi obeštećenja povodom mogućih eksproprijacija zbog proširenja rudarskih radova i da se situacija u međuvremenu promenila.

- Dok su cene zemljišnih kultura bile enormno male, rukovodstvo strateškog partnera RTB Bor govorili su da "poštuju sve zakonske regulative Srbije", a kada je donesen novi cenovnik koji odgovara realnijim tržišnim cenama zemljišta, rukovodstvo "Ziđin" je priložilo žalbu resornim institucijama sa prigovorom da je cena za njih velika i neprihvatljiva - navedeno je.

Obaveza svih učesnika protesnog skupa je da nose propisane maske i održavaju međusobnu distancu propisanu povodom pandemije koronavirusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati