Srbija

Velimir Perović

11. 04. 2020. 12:08 0

Igumanija Haritina za Direktno: Zaključali smo Patrijaršiju, monahinje su zdravo i dobro

Igumanija Pećke patrijaršije mati Haritina izjavila je za Direktno.rs da su sve monahinje tog manastira zdravo i dobro i da su zbog epidemije koronavirusa kapije manastira zaključane već mesec i po dana.

- Mi smo početkom marta zaključali manastirsku kapiju i od tada nismo dozvolili nikome da uđe u portu manastira. Nemamo nikakav kontakt sa spoljnim svetom i Bogu hvala ni jedna od 18 monahinja nije imala simptome koje izaziva koronavirus - kazala je mati Haritina.

Liturgije se svakodnevno održavaju, a služi ih sveštenik iz Pećke mitropolije, koji odmah po završetku služenja napušta manastir.

- Svakodnevno čitamo molitve za lekare koji se bore za naše živote, kao i za sve obolele i u Srbiji i na celoj planeti. Moramo svi da budemo strpljivi i disciplinovani dok ne prođe ova pošast i da slušamo
savete lekara - rekla je igumanija.

Mati Haritina je kazala da će Vaskršnji praznici sledeće nedelje biti proslavljeni skromno, bez ikakvih poseta vernika manastirskom kompleksu.

- Dok ne prođe epidemija vrata manstira se neće otvarati. Ja sam u Patrijaršiji već 60 godina i ovo će biti prvi put da u Pećkoj patrijaršiji za Vaskrs ne bude vernika. Jednostavno mora da bude tako da ne bi ispalo da je crkva uzročnik širenja virusa. Moja poruka vernicima je da Vaskrs proslave kod svojih kuća, sa svojim porodicama i sa Bogom i crkvom u sebi. Ako nemamo Boga u svojoj duši i u svakodnevnoj molitvi ništa nam ne znači odlazak u crkvu - objasnila je igumanija Pećke ptarijaršije mati Haritina u razgovoru za Direktno.rs.  

Ona je dodala da se svakodnevno čuje sa monasima iz Visokih Dečana i da je dečansko bratstvo na čelu sa igumanom Savom Janjićem zdravo i dobro, a da su i kapije tog manastira već više od mesec dana zaključane zbog pojave epidemije koronavirusa na Kosovu i Metohiji.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati