Srbija

Direktno.rs

02. 04. 2020. 20:07 6

Gde su slike i snimci iz srpskih bolnica?

Sve društvene mreže prepune su snimaka iz bolnica širom sveta. Najviše ih je iz Italije, Španije, Amerike, Francuske... Na njima možemo da vidimo razmere pošasti koja je pogodila svet, ali u isto vreme i herojstvo i ljudsku odlučnost da se bori protiv virusa. U Srbiji ništa od toga ne možete da vidite jer nema fotografija ni snimaka. O čemu se radi?

Naravno da treba poštovati privatnost pacijenta i ne treba snimati ljude dok se nalaze na lečenju, osim onih koji dobrovoljno pristanu da pričaju. Ali valjda ima neko ko želi da priča? Ima li neki lekar, glavna sestra koji žele da pričaju kako se osećaju, koliko ima pacijenata, kako izdržavaju i oni i pacijenti? Nijedan!? Kako je to moguće?

Da stvar bude čudnija nema ni slika ni snimaka na mrežama koje pacijenti sami prave dok su u bolnici. U vreme kada se snima sve i to 24 sata neprekidno, osim fotografije jednog pacijenta sa Infektivne, Srbija nije mogla da vidi skoro ništa.

A bilo bi korisno, sigurno bi i smirilo mnoge da vide žive ljude kako pričaju o odnosu sestara i lekara, jer svi koji pišu kažu da je fascinantan. Posebno se ističe Infektivna klinika na kojoj u svakom trenutku na pregled čeka nekoliko desetina ljudi dok hitna pomoć dovozi one kojima je stanje zaista teško. I pored toga, i pored neprekidnog rada svi koji su se obratili za pomoć ističu da je celokupno osoblje prepuno razumevanja i da za svakoga imaju toplu ljudsku reč.

Verujemo da je tako i po drugim beogradskim bolnicama, odnosno u Dragiši Mišoviću i u Zemunskoj bolnici. Obe ove ustanove su rekonstruisane pre desetak godina, posebno je grad uložio u Zemunsku bolnicu koja je pretila da se zatvori jer pre 12 godina nije imala nijednu operacionu salu. Danas je to ozbiljna ustanova, rekonstruisana i sređena, pa zašto to da se ne vidi? Sigurno je odnos prema pacijentima isti širom Srbije? Pa ako je tako zašto ne možemo da čujemo i vidimo osim od Biljane Srbljanović?

Zašto nema snimaka bolnica sa spremnim respiratorima kako bi građani sa manje briga prolazili kroz sve što ih svaki dan snalazi? Zar takve fotografije ne bi smirujuće delovale na stanovništvo?

Odgovora na ova pitanja nema. Jedni kažu da je u pitanju zabrana da se izveštava o stanju u bolnicama, drugi kažu da je u pitanju autocenzura i strah, treći tvrde da je ljude sramota da imaju koronu, pa ne žele da snime ništa iako imaju mobilne telefone... Jednoga dana ćemo saznati o čemu je reč. Do tada ostaje nam da gledamo kako izgledaju bolnice u Italiji i Španiji i kako se lekari tamo dovijaju da podignu veru i energiju pacijentima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati