Srbija

Lj. S.

31. 03. 2020. 12:52 0

ŠTA ĆE PČELARI? Pomor pčela vodi do katastrofe

Uvedena zabrana kretanja starijih od 65 godina, pravi veliki problem pčelarima i ovoj sezoni, jer je većina njih oko te starosne dobi ili čak i starija. Pored nemogućnosti da se vodi briga o pčelama, hladno vreme i predstojeći sneg predstavlja dodatni problem koji otežava stanje u košnicama.

Naime, zbog niskih temperatura i bagrem je na mnogim lokacijama izmrzao, te je pčelarima potreba puna sloboda u pripremi pčela za pašu i traženju lokacija za selidbu, jer na stacionarima u nižim predelima bagrema skoro da više nema jer je izmrzao.- Iz ministarstva poljoprivrede rekli su da bi ovaj problem trebalo da se reši danas ili sutra. Ukoliko ga ne reše, došlo bi do katastrofe. Pčelarstvo je specifično zanimanje, ne može svako da vodi brigu o pčelama, a pčelara ima malo u našoj zemlji. Stanje na pčelinjacima je takvo da mnoge pčele gladuju, loše je vreme, trebaju da se dohrane ukoliko nemaju zalihe hrane - kaže Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

Iz Saveza kažu da je pri prethodno postignutom dogovoru rečeno da pčelari do pčelinjaka mogu samo kolima i to tako da od kuće do pčelinjaka ni u koju svrhu ne napuštaju vozilo, ili će im biti zabranjen odlazak na pčelinjak i platiće pripadajuće kazne. 

Živadinović ističe da ovakvo proleće može da dovede do određenih posledica po pčele.

- Može doći do zastoja u njihovom razvoju i samim tim pčele neće biti dovoljno snažne u vreme kada bude cvetao bagrem ili neka druga prolećna pčelinja paša. Ako ostanu bez hrane u košnici i ako iz prirode nema novog unosa, one će uginuti od gladi. Takođe, ako imaju dovoljno hrane, a nema ko da vodi brigu o njima, pčelari neće imati ni kilogram meda. Med se skuplja u vrlo malom broju dana u toku godine. Prva paša je bagremova koja bi trebalo da da najveću količinu meda, nakon nje je suncokret. Ako se ne nađe alternativno rešenje, pčelari će izgubiti celu godinu. Ostaće bez prihoda, a troškovi ogromni - kaže on.Iz SPOS apeluju na mlađe pčelare da pomognu starijima kako bi se vodila briga o pčelama.

- Ministarstvo poljoprivrede je prosledilo MUP-u sve argumente koje je SPOS dostavio, između ostalog i primere iz Nemačke, Austrije, Novog Zelanda… gde pčelari imaju dozvolu da odu na pčelinjake. SPOS je dostavio apsolutno sve argumente i insistira da se problem reši pozitivno po pčelare, ali i po državu, jer će biti tragičnih posledica po pitanju prinosa hrane - kažu iz ovog Saveza.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati