Srbija

M. Živković

23. 03. 2020. 11:23 1

SMRZAVA SE 3 DANA Srbi ne puštaju Srbina da uđe u Srbiju

Dušan Dečermić, transportni prevoznik iz Pančeva koji je još u petak ušao na teritoriju Kosova, istovario robu i istog dana preko Merdara trebalo je da se vrati u Srbiju, već tri dana i tri noći provodi na granici sa ostalim kamiondžijama, jer ih srpska policija ne pušta u zemlju.

Iako imaju papire i dozvolu sa neometan rad i transport, niko im iz policije nije dao obrazloženje zašto ne mogu da se vrate u Srbiju, osim što im je rečeno da ne puštaju nikog. Iz Kancelarije za KiM rekli su im da nisu nadležni.

- Vozim teretno vozilo, imamo dozvolu da će se teretni program odvijati nesmetano u svim pravcima. Utovario sam robu u Rumuniji i preko Srbije ušao na Kosovo. Tada sam pitao naše policajce da li ima nekih izmena da znam pošto izlazim iz zemlje. Rečeno mi je da teretni saobraćaj ostaje da radi normalno. Robu sam u petak istovario i rascarinio, vratio se na naš granični prelaz Merdare, ali srpska strana mi nije dozvolila ulaz u zemlju. Ne samo meni, nikome nisu dozvolili, tako da smo i dalje ovde. Tu su osim Srba, Rumuni, Bugari... Niko ne može u Srbiju. Kosovska policija nas pušta da izađemo iz njihove zemlje, ali nas Srbi ne puštaju unutra od petka od 14 časova. Već tri dana čamimo na hladnoći. Trenutno nemamo ni vode, ni hleba, ničega. Šta da vam kažem, moja zemlja me ne prima unutra - očajnim tonom govorio je Dečermić za Direktno.rs i dodao:

- Zvali smo Kancelariju za Kosovo i Metohiju, rekli su da nisu nadležni. Moja firma iz Pančeva takođe pokušava da pomogne, imam sve regularne papire. Zbog opisa posla imam potvrdu da mogu da se krećem i za vreme policijskog časa. Ali, zašto nas ne puštaju u Srbiju, niko ne zna. Srpski carinici nam nisu rekli razloge, samo su naglasili da je takvo naređenje, da niko trenutno ne može u zemlju. Znači, niko - ponovio je Dušan obraćanje policije na granici.

Kad je dolazio na teritoriju Kosova, kaže on, sa ostalim kamiondžijama je prošao detaljnu lekarsku kontrolu. Utvrđeno je da nema temperaturu, niti bilo kakve simptome koronavirusa, tako da je mogao nesmetano da se kreće.

- Firma više ne zna koga da zove. I dalje dobijamo zvaničan mejl da se teretni saobraćaj odvija nesmetano. To je i zvanični stav Vlade. Ali kada se obratimo nadležnima, dobijemo mejl u kom se zahvaljuju na obaveštenju i da će nas blagovremeno obavestiti. Znate i sami šta to znači - kazao je Dušan, koji bi želeo da što više građana Srbije vidi sa čim se suočavaju on i njegove kolege, iako imaju sve validne papire.

Posle objavljivanja našeg teksta dobili smo informaciju da je šest kamiona pušteno u Srbiju sa Merdara, dok je 46 i dalje ostalo na administrativnom prelazu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati