Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Kossev ]

29. 01. 2020. 17:58 0

Litija na Kosovu, 15.000 ljudi uz Srbe u Crnoj Gori

Na Kosovu i Metohiji se održava litija u znak podrške odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori. Kolona duga oko tri i po kilometra kreće se od Crkve svetog Đorđa u Zvečanu do Hrama svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.

Danas se po prvi put litija se organizuje i na severu Kosova, piše portal "Kossev". Usput se litiji pridružilo i mnogo starijih ljudi, pa je broj narastao do 15.000 učesnika.

Nakon litija u Novom Pazaru i Gračanici, Eparhija raško-prizrenska danas, u znak podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori organizuje i litiju na severu. Litiju predvodi episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Na čelu litije mladići nose transparent na kom piše "Ne damo svetinje".

Episkop raško-prizrenski Teodosije pozvao je ranije tokom nedelje građane, ne samo iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, već i iz drugih opština sa severa Kosova, da se pridruže litiji i molebanu i na taj način iskažu podršku za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori – Ostroga, Cetinjskog manastira, Morače i drugih crkava.

Ovo je treća litija u organizaciji Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske, međutim, njeni klerici su pružali podršku litijama i u Crnoj Gori. Tako je iguman manastira Draganca, Ilarion (Lupulović), sredinom ovog meseca predvodio jednu od litija u Podgorici, a u njegovoj pratnji bio je i otac Petar iz manastira Visoki Dečani, dok su prethodno vladika i sveštenstvo učestvovali na skupovima u Podgorici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati