Srbija

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

21. 01. 2020. 16:18 0

Niš oprašta 53 miliona duga za struju za objekte u vlasništvu grada

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su danas odluku o otpisu 53 miliona dinara duga za struju za objekte koji su vlasništvo grada ili za koje grad ima posebna svojinska ovlašćenja.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Perišić, rekao je da se otpis dugova odnosi prvenstveno na dugove Domova kulture i mesnih kancelarija na seoskom području koji su nastali do 2012. godine.

- Imamo slučaj mesne kancelarije koja je imala jednu sijalicu i mesečne račune za struju od 140.000 dinara, zato što je na taj objekat bila priključena i pekara. Imamo i slučaj mesne kancelarije sa istim računima zato što je na njen strujomer bio priključen stadion na kome su se tokom leta u večernjim časovima odigravale utakmice - izjavio je Perišić za skupštinskom govornicom.


On je kazao da je gradsko pravobranilaštvo protiv velike većine dužnika pokrenulo sudske postupke, tako da nisu tačne optužbe opozicije da niko neće biti procesuiran.

Skupština grada Niša danas je usvojila i odluku o regulisanju starog duga zakupaca gradskog poslovnog prostora koja predvidja otpis dela duga i mogućnost plaćanja zaostalih dugova na više mesečnih rata.

Perišić je rekao da je bilo puno zakupaca koji nisu plaćali zakup i da je današnja odluka način se se "spreči propadanje imovine grada i zaštite interesi gradjana".

- Mogućnosti za izbacivanje iz lokala zakupaca koji ne poštuju ugovor su nikakve. Kada zakupac izadje iz lokala i ostavi dugove za struju, komunalije, ne možete ništa sa tim lokalom, ne možete da ga izdate, prodate. To je imovina grada koja stoji i propada, a ovo je način da sprečimo propadanje imovine grada - rekao je Perišić.

Kako je kazao, kada sudski procesi budu okončani novac će biti uplaćen u budžet grada, a skupštinska odluka je način da se imovina grada što pre stavi u funkciju. Prema njegovim rečima, ne postoji zakonska mogućnost za objavljivanje imena zakupaca koji nisu izmirili svoje obaveze prema gradu.

Odbornik opozicione odborničke grupe "Niš, moj grad" Branislav Jovanović rekao je da se aktuelna vlast krije iza skupštinskih odluka da bi otpisala dugove kafana i stadiona.
- To je pokriće kriminala. U skupštinskom materijalu koji su odbornici dobili ne navodi se ko su dužnici i koliko se duguje. Da li je to skupštinski materijal? To je papir od kojeg možete samo da napravite aviončić i da ga pustite - rekao je Jovanović.

Odbornik odborničke grupe "Niš, moj grad" Dragoslav Ćirković rekao je da nije logično da se iz budžeta izdvajaju sredstva za dugove zakupaca.

- Neko treba da snosni odgovornost za to što nije na vreme naplaćeno ljudima koji imaju svoje ime i prezime i firmama koje imaju svoje ime - naglasio je Ćirković i dodao da to što se uzima od poreskih obveznika da bi se plaćali nečiji troškovi jasno pokazuje da nemamo pravnu državu.

Odlukom o olakšicama za zakupce poslovnog prostora koji duguju gradu ukupno 230 miliona dinara omogućen je otpis 40 odsto duga ukoliko se isplati ceo iznos.

Odluka takođe predviđa da onima koji potpišu sporazum o otplati na tri mesečne rate bude otpisano 30 odsto duga, a za plaćanje na šest mesečnih rata predviđen je otpis 20 odsto, dok će se za plaćanje na 12 mesečnih rata odobriti otpis 10 odsto duga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati