Srbija

Direktno.rs

08. 12. 2019. 19:50 0

Princ Filip čestitao Svetog Klimenta: Čuvate slavu Vožda Karađorđa

Princ Filip Karađorđević podsetio da je Karađorđe na današnji dan slavio Krsnu slavu, a zbog toga se zahvalio Topolčanima koji, kako je naveo, "čuvaju slavu Velikog Vožda".

Topolčani već 119 godina na današnji dan proslavljaju Svetog Klimenta, svetitelja kojem se Vožd Karađorđe molio pred svaki boj sa Turcima. Ovim povodom na svojoj Fejsbuk stranici oglasio se i mladi potomak Vožda Karađorđa, Princ Filip, koji je podsetio da je današnji praznik dan kada je osnivač dinastije Karađorđević proslavljao Krsnu slavu i objasnio zašto Karađorđevići umesto Svetog Klimenta kao porodičnu slavu sada proslavljaju Svetog Andreja Prvozvanog.

- Razlog zbog kog je naš čukundeda, Kralj Petar I, uz blagoslov mitropolita srpskog Mihaila, promenio slavu jeste taj što su mu 1890. godine preminuli supruga Zorka i tek rođeni sin, a on je kao udovac ostao da se stara o troje dece. Kralj Petar I je imao mnogo ličnih razloga da promeni krsnu slavu, ali Karađorđevog sveca zaštitnika nisu zaboravile brojne topolske porodice koje svake godine obeležavaju Svetog Klimenta, u znak poštovanja prema velikom Voždu i onome što je on učinio za srpski narod. Stare topolske porodice Srećković, Simić, Antonijević, Đorđević, Radivojević, Milančević, Blagojević, Ćirković, Nedeljković, Lekić... Naizmenično preuzimaju domaćinstvo slave Karađorđa Petrovića, i mi smo im veoma blagodarni zbog toga i trudićemo se da od sledeće godine svaki praznik Svetog Klimenta provedemo sa njima - napisao je Princ Filip.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati