Region

[ Izvor: mediji ]

05. 10. 2024. 15:34 0

"Moglo je da prođe bez žrtava": Stručnjak o tragediji u BiH

Tomislav Novosel iz Centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda komentarisao je katastrofalne poplave u BiH. On je pričao i o nabujalom vodostaju Kupe, Korane i Dobre koje su zapretile stanovnicima Karlovca i Ogulina.

Da li su mogle da budu sprečene tragične poplave u Bosni u kojima je dosad poginula 16 osoba?

- To je kombinacija obilnih padavina, prirodne nepogode i ljudskog faktora. Njihov ministar odbrane je najavio istragu, reč je o navodno ilegalnom kamenolomu koji se napunio kao jezero, stvorila se prirodna brana koja je popustila. Dogodio se lom brane, visoke brane od 20-ak metara, što je najgore. Stvara se ogromni talas, velika kinetička energija, spominje se hiljadu tona kamenja koje su rušile sve pred sobom i sravnile naselje - pojašnjava Tomislav Novosel.

Na pitanje da li bi broj stradalih bio manji da se slom brane nije dogodio, Novosel je odgovorio potvrdno.

- Apsolutno. Možda ne bi bilo nijedne žrtve da se to nije desilo, a koliko znam to se još dogodilo usred noći - kazao je on.

Novosel je otkrio i koliko je ljudski faktor uticao na ovakvu katastrofu, od betonizacije, pa sve do kamenoloma, eksploatacije prirode.

- Čovek ceo svoj životni vek pokušava da ukroti prirodu, ali kao što smo videli i u zapadnoj Evropi, pokaže se da je uvek priroda jača od čoveka. Hrvtaska još uvek nema toliko ljudskih žrtava, ali beležimo sve veće i veće materijalne štete - ističe.

Napominje i da nisu sve poplave u nadležnosti Hrvatskih voda, već gradova.

- Površinske vode su u nadležnosti gradova, a na primer ulični kanali koji mogu biti začepljeni su u nadležnosti opštinskih ili gradskih ulica. Mi smo zaduženi samo za otvorene i bujične vodotok - pojašnjava.

- Klimatske promene daju svoj doprinos. Ne postoje kanalizacijski sistemi koji mogu podneti toliko vode. Plivaju i nama gradovi - imali smo pre nekoliko nedelja slučaj Dubrovnika i Makarske, celo to priobalje nam je ugroženo. Trebalo bi graditi smislenije - ne može se svako poljoprivredno zemljište pretvoriti u građevinsko - upozorava.

- Urbanisti, načelnici, gradonačelnici bi trebalo da preklope urbanističke planove sa kartom opasnosti od poplava koju su Hrvatske vode izradile kako bi videle gde su poplavne zone - govori Novosel.

Koliko očekuje da će potrajati sanacija u BiH? Jablanica je potpuno neupotrebljiva za život.

- Direktna šteta je velika, a indirektna će biti mnogo veća jer ljudi koji su živeli tamo će uvek živeti sa strahom - govori.

Podseća i na Mehanizam EU civilne zaštite na koji imaju pravo sve članice, ali i one koje su u procesu pristupanja kao što je to BiH.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati