Region

[ Izvor: Mediji ]

15. 08. 2024. 18:08 0

Sudija Vrhovnog suda osuđen na tri godine zatvora

Sudija Vrhovnog suda Severne Makedonije Nake Georgiev je priznao da je primio mito za protivzakonit uticaj i osuđen je na tri godine zatvora, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupcju.

Kako se navodi, Georgiev je sa Tužilaštvom potpisao sporazum kojim ne spori da je izvršio krivično delo za koje je bio optužen - "primanje nagrade za protvakonitzakonit uticaj" i s obzirom na kaznu zatvora od jedne do 10 godina za to krivično delo, prihvatio je kaznu zatvora od tri godine, kao i zabranu obavljanja profesije, delatnost ili dužnosti službenog lica u periodu od naredne tri godine.

Zajedno sa Georgievom u slučaju primanja mita od sina bivšeg predsednika Opštine Novog Sela Bore Stojčeva, zvanog "Boro Malboro", bio je optužen i član Saveta tužilaca Severne Makedonije Idžet Memeti, koji se prvi nagodio s tužilštvom i priznao krivicu i dobio uslovnu kaznu zatvora od jedne godine i zabranu obavljanja profesije tokom naredne tri godine.

Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju Severne Makedonije počelo je 20. maja ove godine kada je vrhovni sudija uhvaćen pri preuzimanju mita od 10.000 evra.

Po dokumentu Tužilaštva, u aprilu je sin bivšeg predsednika Opštine Novo Selo Bore Stojčeva tražio pomoć sudije Georgieva za svog oca, osumnjičenog za šverc marihuane.

Gerogijev je prvo uzeo 5.000 evra od mlađeg Stojčeva, a potom rekao da ocu može da izdejstvje tri godine zatvora, a uključio je u to i Idžeta Memetija, tada predsednika Saveta tužilaca Severne Makedonije.

Stojčevu je onda tražio 30.000 evra za sporazum od pet godina zatvora koja ne bi bila tako mala ako ode na suđenje.

Dodatno je sinu Bore Stojčeva obećao da kao sudija može da sredi da će njegov otac imati sve pogodnosti u zatvoru i da će dobiti i uslovni otpust iz zatvora.

Konačni dogovor je bio dobije 20.000 evra pošto Boro Stojčev potpiše predlog sporazuma sa tužilaštvom i odobri ga sudija Skopskog krivičnog suda za prethodni postupak, čime bi se potvrdio doprinos Georgieva i Memetija.

Pošto je potpsan taj sporazum, sin Bore Stojčeva koji je prethodno prijavio da su mu tražili novac, predao je 20. maja Georgievu 10.000 označenih evra na parkingu jednog skopskog hotela, posle čega je policija uhapila sudiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati