Region

[ Izvor: Mediji ]

26. 07. 2024. 09:28 0

"Pazite se, zarazno je": Pokupile infekciju dok su letovale na Jadranu

Bila sam na odmoru s prijateljicama i na plaži smo primetili neku crvenu tačkicu na usni. Mislila sam na prvu da mi je herpes, kako mi često izbije kad padne imunitet. No, po povratku doma ta tačkica se počela širiti i prerasla u mehuriće s vodom. Lijepo sam sve dezinfikovala i namazala mast za rane, ali ništa nije pomagalo - priča nam Splićanka kojoj će ovaj vikend sigurno ostati u gorkom sjećanju.

- Naravno, odmah sam otišla kod doktorke, a ona mi je rekla da se radi o "slatkim krastama" pa je prepisala antibiotsku mast i antibiotik - kaže čitateljka za 24sata.hr.

- Rekla mi je da su to slatke kraste ili impetigo, kod odraslih bakterijska infekcija kože koja je najčešće uzrokovana bakterijama Staphylococcus aureus ili Streptococcus pyogenes. Češća je pojava kod dece, ali odrasli takođe mogu razviti ovu infekciju, posebno ako imaju oslabljeni imunitet ili oštećenja na koži. Letni uslovi su idealni za rast i širenje bakterija, vrućina i vlaga mogu povećati znojenje, što može iritirati kožu i stvoriti povoljne uslove za infekciju.

- Iskreno ne znam je li do posteljine u apartmanu, do mora - kaže i dodaje kako su joj kod lekara rekli da ovo nije prvi slučaj ovo leto i kako im stalno dolaze ljudi s istim upitom.

Dodala je kako su i njene prijateljice naknadno razvile iste simptome.

- Meni su kraste na bradi i telu, drugoj prijateljici oko usne, trećoj leđa... Dobila sam i temperaturu i sve me svrbi - zaključuje čitateljka.

- Reč je o Strafilodermiji ili Streptokodermiji izazvanoj spomenutim bakterijama koja je leti vrlo česta i zna se javiti u malim 'epidemijama'. Kako se lako širi, tako da sam i ove godine u ordinaciji imala dosta pacijenata s tim problemom, odgovara mr. sc. dr. Gordana Bubičić-Bajek, dermatolog iz Zadra na informaciju da je na području Splita ove godine zabeležen dosta veliki broj slučajeva "slatkih krasti".

Kaže kako se infekcija najčešće javlja kod dece, obično na koži oko usta i nosa, odnosno na licu, no može se javiti i na drugim delovima tela. Isprva su to sitne tačkice, nakon čega će se pojaviti mehurići, a kako deca to često češkaju, lako se prenosi. Tako ako dete, primera radi, ima neku ogrebotinu na licu, prenet će bakterije češkanjem i mehurići se mogu pojaviti na širem području lica.

- To obično malo uplaši većinu roditelja, no nema razloga za strah, jer nije riječ o opasnoj bolesti ni komplikovanom lečenju. Važno je započeti s lečenjem što ranije, čim se mehurići pojave. Tada je najčešće dovoljno lečenje lokalnom primjenom antibiotske masti. U iznimnim slučajevima, kad se infekcija jače proširi, daje se antibiotik oralno i impetigo se povlači za nekoliko dana - zaključuje dermatolog.

Dok infekcija traje dete se ne bi trebalo družiti s drugom decom

Nema puno načina za prevenciju infekcije i pojavu impetiga, osim eventualno izdvajanja oboljelog deteta iz grupe, jer se infekcija širi direktnim kontaktom. Širenju i razvoju bakterija pogoduju toplina i vlaga, pa ogrebotine ili iritacije na koži lica, jer bakterije tako lakše ulaze u kožu. Infekciji će češće podleći manja deca i ona oslabjelog imuniteta, no to nije pravilo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati