Region

[ Izvor: Nova.rs ]

25. 07. 2024. 17:36 0

Gasi se Una TV u regionu

Nakon što se našla na listi američkih sankcija, zbog čega su banke blokirale i račune, UNA TV je danas zvanično obavestila javnost da prekida poslovanje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao i da gasi firme UNA World Network, piše N1 Sarajevo.

- UNA televizija u Bosni i Hercegovini se zbog poteza Kancelarije za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija SAD (OFAC) u proteklih nekoliko nedelja suočila sa nizom ekonomskih i pravnih izazova. Uprkos intenzivnim naporima da se pronađe najbolje moguće rešenje u cilju prevazilaženja administrativnih prepreka i opstanka ove medijske kuće, novonastali uslovi na tržištu su se pokazali krajnje nepovoljnim za nastavak održivog poslovanja. Iako je Una televizija u BiH skoro tri godine bila sinonim za objektivno i profesionalno izveštavanje, nametnute barijere pokazale su se jače od želje i ideje da se promovišu i ističu najlepše vrednosti našeg regiona i direktno su ugrozile egzistenciju naših zaposlenih i njihovih porodica - stoji u saopštenju.

- Ova odluka znači da će više od 80 vrsnih profesionalaca, naših vrednih i posvećenih novinara, snimatelja, montažera, drugog tehničkog osoblja i stručnjaka iz raznih oblasti, ostati bez posla. Isti broj porodica ostaće bez značajnog finansijskog dohotka, i u potpunosti razumemo ozbiljnost posledica odluke koju smo primorani da donesemo. Učinićemo sve što je u našoj moći da im pomognemo tokom ovog teškog perioda - naglasili su, piše N1 Sarajevo.

Dodaju da su iracionalne okolnosti - sankcije koje su im nametnute bez, kako kažu, bilo kakvih dokaza i argumenata, odredile da se ugasi "medijski tim iz snova i jedna ideja pomirenja i promovisanja pozitivnih vrednosti".

Podsetimo, Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC), stavio je u junu ove godine na crnu listu sedam firmi iz Bosne i Hercegovine, i još dvije osobe koje, kako navode, obezbeđuju glavne izvore prihoda za predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njegovu porodicu.

Među tim kompanijama je i UNA World Network, koja je takođe povezana s porodicom predsednika RS Milorada Dodika, a koji se na crnoj listi nalazi zbog, kako je navedeno, koruptivnih aktivnosti i podrivanja Dejtona.

- Dodik je iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS usmeri na mrežu privatnih kompanija koje on i njegov sin Igor nadgledaju. Dok Igor kontroliše mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama, oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore - naveli su tada iz OFAC-a.

Nakon uvođenja sankcija Una televizija u Srbiji početkom jula je objavila da prenosi celokupni vlasnički udeo dosadašnjem članu Upravnog odbora i regionalnom direktoru UNA televizije Aleksandru Radošu i dosadašnjem predsedniku Upravnog odbora Srđanu Praštalu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati