Region

[ Izvor: B92 ]

18. 07. 2024. 12:53 5

Smeštaj u Crnoj Gori skuplji nego na MALDIVIMA?!

Cene letovanja rastu iz godine u godinu, a u jeku zezone koja je počela 15. jula dostižu najviše vrednosti, ukoliko uopšte uspete da pronađete slobodan smeštaj.

Turisti se najčešće odlučuju za destinacije koje su relativno blizu, zbog toga što veliki broj putnika iz Srbije na letovanje ide sopstvenim prevozom. Blizina je tako odlučujući faktor za odabir Crne Gore, ali i Hrvatske i Grčke. Međutim, upoređujući cene hotela u okolini i na dalekim destinacijama, može se pronaći jeftiniji smeštaj na Maldivima nego na crnogorskom primorju.

Elitni turizam i cene u Crnoj Gori

Razlog visokih cena jeste pojava elitnog turizma, ali to nije slučaj na celom primorju. Takve destinacije su Herceg Novi, Porto Montenegro, Boka i Sveti Stefan. Elitni turizam podrazumeva boravak turista na destinacijama i u smeštajnim objektima, najčešće elitnim hotelima, koji imaju visok kvalitet usluga. Na destinacijama koje neguju ovaj tip turizma uglavnom nema masovnog turzima. Cene u luksuznim hotelima i letovalištima tako mogu biti veće nego cene smeštaja na Maldvima.

Za jednu četvoročlanu porodicu smeštaj može da košta od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. Na ovim lokacijama možete da platite kafu 4 evra, a pivo 8 evra.Međutim, u manjim primorskim mestima nije ovakva situacija. U Crnoj Gori još uvek, naravno, postoje destinacije koje su pristupačne, a Budva je i dalje jedna od najpopluarnijih destinacija.

- Poredimo dve destinacije koje nisu baš u potpunosti uporedive. Kada pričamo o turističkim aranžmanima, onda su Maldivi skuplji, ali ako pričamo o samom smeštaju možemo da primetimo trend drastičnog rasta cena smeštaja. Mislim da je tome najviše doprinela potražnja - objašnjava dr Miroslav Knežević, profesor na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment.

On ističe i da smeštaja gotovo nema u jeku sezone.- Ako sada pokušamo da rezervišemo smeštaj, videćemo ili da ih nema ili da su znatno skuplji. Hotelijeri koriste to i podižu cene, to vam je jedna od ključnih odlika turizma. Cene su ubedljivo najveće u špicu sezone. Zato se veliki broj putnika odlučuje da rezerviše putovanja ranije - ističe Knežević.

A kakva je situacija na dalekim destinacijama?

Čini se da daleke destinacije postaju sve pristupačnije srpskim truristima poslednjih godina.
- Ono što mogu da kažem jeste da strane destinacije postaju sve dostupnije za naše turiste kako individualno, tako i putem agencija. Kada uporedimo cene, one postaju sve pristupačnije. Naravno, to zavisi od destinacije i aranžmana. Tajland, Sejšeli, Kuba su sve popularniji, a tamo možete otići za 1.400, 1.600 evra po osobi sa doručkom. Svakako da ne možemo da kažemo da je to mnogo skuplje od onoga što se plaća u Hrvatskoj i Crnoj Gori - objašnjava Milica Pejković, turistički vodič za daleke destinacije.

Kada nije sezona na nekim tropskim destinacijama kao što su Maldivi, aranžmani mogu da se pronađu za 1.400 evra za 7 noćenja uz avio prevoz i transfer do smeštaja sa bazenom i doručkom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati