Region

[ Izvor: N1 ]

13. 07. 2024. 15:24 1

Kvazi turizam u CG: Umesto aranžmana prodaju se nekretnine

Dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković kaže da Crnu Goru ne muči masovni, već kvazi turizam u kojem dominiraju apartmani, to jest sekundarno stanovanje koje posluje u sivoj zoni.

- Od turističke destinacije postajemo "real estate" destinacija - rekao je Ratković u Novom danu na N1, govoreći o turizmu u Crnoj Gori.

On objašnjava da se situacija u Crnoj Gori može opisati rečima "oči pune gužve, novčanici prazni", precizirajući da to nisu turisti već ljudi koji imaju svoje stanove, što predstavlja rezidencijalnu komponentu, a ne turističku.

- Većina zemalja Mediterana se bori protiv tog problema. Imamo neproduktivnu gužvu, Budvom ne možete proći. Totalni je haos. A mnogi nemaju dobro popunjene hotele, da apsurd bude veći - istakao je profesor Ratković u Novom danu.

Dodaje da su cene najma stanova postale previsoke, a da domaće stanovništvo ne može da razmišlja o kupovini stana, čiji kvadrat ide i preko 3.000 evra.

- Mi imamo privid dobre popunjenosti zbog gužve koju izazivaju sekundarni stanovi. Loše smo pozicionirani na evropskom tržištu, čitave tri decenije postoje gubici zbog loše tržišne pozicije i smeštajne strukture - kaže Ratković i dodaje da je Crna Gora kao destinacija orijentisana siromašnijim turistima iz regiona.

Uporedo s tim, napominje, na delu je i loše upravljanje turističkom destinacijom, što se održava i na higijenu i bezbednost u turističkim mestima.

- Nama je fokus orijentisan na nešto drugo što nije ekonomija. Sezone se loše pripremaju. Fokus bi sada već trebalo da bude na ugovaranju. Ne dolaze studijske grupe tur operatera, potpuno smo zapostavili destinacijsko upravljanje turizmom, a bez toga ne može da bude dobrog i održivog upravljanja turizmom - istakao je dekan iz Budve.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati