Kultura

Direktno.rs

19. 10. 2021. 11:56 0

Komemoracija Marku Živiću u BDP: "Kaži Belom da ću se vratiti da odigram let"

Komemoracija glumcu Marku Živiću održana je danas na velikoj sceni Olivera i Rade Marković Beogradskog dramskog pozorišta (BDP). Od njega su se oprostile kolege, koje su evocirale uspomene, a direktor BDP-a Jug Radivojević je pročitao poslednju poruku koju je dobio od Živića.

Veliki broj prijatelja i kolega došlo je da se sa oproste od preminulog glumca. 

Na početku su pušteni inserti iz ostvarenja u kojima je Marko Živić učestvovao. Od televizijskih projekata, do njegovih glumačkih bravura u filmovima, serijama, pozorištu, a BDP je na Instagramu prenosio komemoraciju.

Među prvima je stigao kolega Slobodan Boda Ninković, a zatim i Milica Milša u pratnji supruga Žarka Jokanovića. 

Tužnom skupu su prisustvovali i Vesna Čipčić, Petar Benčina, kao i kolege iz Novog Sada s kojima je bio na klasi kod Radeta Markovića. To su Srđan Timarov, Nebojša Savić, Milorad Kapor, Milica Zarić, Nataša Rejčel Ćosović, Ivan Cerović, Dušan Tomić, Sanja Moravčić i Vuk Tošković.

Prvi je o Marku govorio kolega Miloš Biković. Glumac je napisao akrostih.

"Dao si mi afirmaciju i pažnju, dao sam ti osobenost i talenat, vredelo je".

Zatim je govorio Slobodan Boda Ninković.

"Maki, Makroni, Makaroni, Marko, tako sam ga ja zvao. On mene Bodili, Bodice.. Ovih dana smo svi gajili nadu da ćemo se ipak sresti na ovim daskama. Međutim... Razmišljao sam kako i gde bih mogao da nađem Marka u biljnom ili životinjskom svetu. Prikazao mi se maslačak, nežan, krhk.. Sumnjam da postoji neko ko nije bar jednom dunuo i rasejao ga. Marko je za mene maslačak... Marko, nije bio ovakav dogovor. Trebalo je ti uskoro mene da ispratiš u penziju, a ja tebe sad ovako pratim", rekao je Boda Ninković.

Andrija Kuzmanović je naveo da su mnogi Marka Živića nekako stavljali po strani.

"Bio je velika beba, koja se nije promenila od porodilišta... Maki, ljubi te tvoj Pepi. Hvala ti i praštaj", završio je Kuzmanović.

Direktor BDP-a Jug Radivojević se osvrnuo na 14. oktobar dan u kom je Marko Živić preminuo.

"O tome kakav je bio čovek i profesionalac ne treba ni govoriti. On je 24. septembra došao da igra, bio je spreman da igra, a bilo je nemoguće. Na nagovor kolega je otišao u bolnicu i zadržan je. Javio mi se posle nekoliko dana i rekao da će biti dobro. Posle toga mi je poslao poruku koju smo juče Dragan Bjelogrlić i ja uspeli da dešifrujemo zbog slovnih grešaka. Napisao je meni: 'Kaži Belom da ću se vratiti da odigram let. Dobri moj, Ljubim vas.' Tog 14. oktobra Marko nas je napustio u 18.10. Iz bolnice su pozvali Bjelu i saopštili tu vest. Jako je teško to podneo, pozvao me za 15 minuta i rekao mi da nas je Marko napustio".

Radivojević je rekao da je lojalnost i prijateljstvo Marka Živića sa Bjelogrlićem neponovljiva i da je ogroman gubitak za BDP odlazak prvaka tog pozorišta.

" Mi smo Marku kostim iz predstave 'Let iznad kukavičjeg gnezda' položili u njegov sanduk. 27. i 28. avgusta Marko je odigrao svoje poslednje dve predstave, naravno 'Let iznad kukavičjeg gnezda' u velikom stilu pred hiljadu ljudi, ovacijama je pozdravljena predstava kao i on zbog te uloge koju je maestralno igrao", naveo je Jug Radivojević.

Marko Živić biće sahranjen danas na Novom groblju u Beogradu, opelo počinje u 14 časova, a dok će glumac biti sahranjen pola sata kasnije na novim parcelama u blizini Aleje zaslužnih građana.

Da podsetimo, glumac je rođen u Kruševcu 4. aprila 1972. godine, završio je Akademiju primenjenih umetnosti u Novom Sadu. Veliki uspeh postigao je u pozorištu i na filmu.

Takođe, njemu je 2008. godine odstranjen je zloćudni tumor koji mu je tada zahvatio delove jednjaka i želuca, glumac je jednom prilikom poručio da je uz pomoć optimizma uspeo da izvojeva bitku.

Preminuo je 14. oktobra u beogradskom KBC "Dr Dragiša Mišović" od posledica koronavirusa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati