Kultura

Direktno.rs

05. 04. 2021. 10:43 2

Preminuo Žika Bogdanović, dugogodišnji direktor Kinoteke

Živislav Žika Bogdanović, teoretičar umetnosti, stripolog i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, preminuo je u subotu u Beogradu u 89. godini, objavila je Kinoteka.

Direktor Jugoslovenske kinoteke postao je 1981. i na toj funkciji zadržao se sve do 1990.

Objavio je knjige Veliki vek filma (eseji o filmskoj komediji, italijanskom neorealizmu, japanskom filmu), Od filma do filma (eseji o velikanima filmske režije), Rađanje američkog zvučnog filma, Čudesni svet Đorđa Lobačeva, Aleks Rejmond ili poslednji put kad smo bili mladi, Čardak ni na nebu ni na zemlji: nastanak i život beogradskog stripa 1934/1941 i druge.

Bogdanović se dugo i kontinuirano bavio i kritikom i esejistikom u oblasti popularne kulture, posebno stripa, televizije i džeza. Bio je osnivač i glavni i odgovorni urednik Pegaza, časopisa o teoriji i istoriji stripa i vizuelnih medija koji se izražavaju grafičkim putem, kao i član redakcije Filma danas i stalni saradnik Filmske kulture i Ekrana.Kao novinar je izveštavao iz Velike Britanije, Francuske, Kambodže, Italije, Egipta, Etiopije, Sudana, a bio je i stalni dopisnik iz SAD i Afrike.

Bogdanović je bio i honorarni predavač na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu (predmet Mediji vizuelne naracije). Tokom 70-ih godina u više navrata bio je pozivan da studentima FDU održi predavanja o jeziku i poetici stripa.

Vreme i mesto sahrane Žike Bogdanovića biće objavljeni naknadno, navela je Kinoteka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati