Kultura

Direktno.rs

10. 02. 2021. 13:44 3

"Ko se usudi da kritikuje režim, bude ućutkan"

Predstava Siniše Kovačevića koja je juče skinuta sa repertoara Narodnog pozorišta odlukom upravnice Ivane Vujić još jedan je postupak koji svedoči o ućutkivanju svakoga ko se usudi da kritikuje režim, ali i o kukavučluku na mestu gde bi trebalo da živi sloboda - navodi se u saopštenju Odbora za kulturu Stranke slobode i pravde.

- Ovaj postupak ućutkivanja glasa umetnika skidanjem njegove predstave sa repertoara, nečuven je u ovdašnjoj istoriji pozorišta. Zanimljivo je pomenuti da su u Titovo vreme samo dve predstave bile predmet cenzure, a to su predstave "Kape dole" i "Kad su cvetale tikve". U to vreme, nije bila retkost da su glumci provocirali tadašnje državne funkcionere koji bi sedeli u publici i putem umetnosti izražavali svoje stavove - napominje SSP.

- Stoga je ovaj slugerijanski postupak, nesvojstven umetnicima koji bi trebalo da slave slobodu i ispoljavaju hrabrost, neučuven u ovdašnjoj kulturi i pruža još jedan dokaz da svaki kritikčki glas mora biti utišan, a svaki umetnik, ma koliko cenjen, darovit i poštovan od publike, mora biti proteran i njegovo delo uklonjeno - navodi se u saopštenju.

Odbor za kulturu Stranke slobode i pravde osuđuje, kako se navodi, ovaj kukavički postupak i obećava da će nakon smene vlasti umetnici moći da slobodno, bez straha od cenzure, svojom umetnošću kritikuju svakoga.

Podsetimo, drama Siniše Kovačevića "Godine vrana" juče je, bez obrazloženja, skinuta sa repertoara Narodnog pozorišta i zamenjena nenapisanom dramom g. Vitezovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati