Kultura

Direktno.rs

22. 01. 2021. 17:35 3

Ko je bila Mira Furlan?

U Americi je preminula proslavljena jugoslovenska glumica Mira Furlan. Rođena u Zagrebu, Mira Furlan osamdesetih godina postaje jedna od najistaknutijih glumica kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj Jugoslaviji.

U pozorištu je odigrala mnoge značajne uloge: Kazaliste ITD Alfa - Beta Edvarda Entonija Vajtheda, Romanca o tri ljubavi Antuna Šoljana; Hrvatsko narodno kazalište - Petrunjela u Dundu Maroju Marina Držića, Celimena u Molijerovom Mizantropu, Anabela u Fordovom Šteta što je kurva, Džudit u Đavolovom učeniku Bernarda Šoa, Natalija Petrovna u predstavi Mjesec dana na selu Turgenjeva; Dubrovačke letnje igre - Glorija u Gloriji Ranka Marinkovića, Ofelija u Šekspirovom Hamletu.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je pridruženi član bila u tom periodu, igrala je Leu u Dibuku Anskog u režiji Edvarda Milera i Izabelu u Pozorišnim iluzijama Pjera Korneja u režiji Slobodana Unkovskog. Trenutno se u JDP-u igra njena drama Dok nas smrt ne razdvoji.

Popularnost je stekla ulogama u mnogim televizijskim filmovima i serijama kao što su Velo misto Miljenka Smoje, Nepokoreni grad, Putovanje u Vučjak, Bolji život.

Na filmu je odigrala glavne uloge u četrdesetak ostvarenja: "Otac na službenom putu" Emira Kusturice, "Kiklop" Antuna Vrdoljaka, "Lepota poroka" Živka Nikolića, "U raljama života" i "Za sreću je potrebno troje" Rajka Grlića, "Za sada bez dobrog naslova" Srđana Karanovića, "Video jela - zelen bor" Gorana Gajića...

Bila je nagrađivana za svoj rad na filmu i u pozorištu. Dobila je dve Zlatne arene za uloge u filmovima Kiklop i Lepota poroka, nagradu "Dubravko Dujšin" za ulogu u predstavi "Mjesec dana na selu".

Početkom devedesetih, zbog političkih razloga, odlazi u Ameriku. Tamo igra u pozorištu - Jerma u Jermi F. G. Lorke, Tanja u Ždralovima D. Lipkina u teatru New Group u Njujorku, Antigona u adaptaciji Sofoklove Antigone u Los Anđelesu (nagrada „Dramalogue” za najbolju pozorišnu ulogu u Los Anđelesu).

Popularnost stiče ulogom intergalaktičke ambasodorke Delen u kultnoj naučno-fantastičnoj seriji Vavilon 5 (Sci Fi Universe nagrada za najbolju žensku ulogu u žanru naučne fantastike), kao i ulogom Danijele Ruso u hit-seriji Lost. Snimila je nezavisni film Surviving Me Leie Yananton i gostovala u nekoliko američkih TV-serija, kao što su NCIS i Law and Order Los Angeles.

Posle deset godina, 2000. se vraća u Hrvatsku ulogom Medeje u Euripidovoj Medeji u Kazalištu „Ulysses”, a potom snima nekoliko filmova na području bivše Jugoslavije, kao što su Cirkus Kolumbija Danisa Tanovića, Turneja Gorana Markovića, Diši duboko Dragana Marinkovića, Ostavljeni Adisa Bakrača i Sa mamom Faruka Lončarevića. Gostovala je i u televizijskim serijama Vratiće se rode i Najbolje godine. Snimila je nekoliko filmova u Turskoj i u Rumuniji.

Mira Furlan je pevala na nekoliko albuma (Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga, Songs From Movies That Have Never Been Made, Be Five – Trying to Forget). Njena knjiga kolumni pisanih za „Feral Tribune” izdata je u Beogradu pod naslovom Totalna rasprodaja.

Živela je u Los Anđelesu sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem i sinom Markom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati