Kultura

15. 06. 2020. 11:33 0

Preminuo akademik Milorad Radovanović

Akademik Milorad Radovanović, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i potpredsednik Ogranka SANU u Novom Sadu preminuo je 10. juna u 73 godini, saopšteno je danas iz SANU.

Kako se navodi u saopštenju, bio je jedan od najznačajnijih srpskih lingvista koji je dao veliki doprinos u proučavanju sociolingvistike, fazi lingvistike, sintakse i semantike, kao i u oblasti planiranja jezika.
"Odlazak akademika Milorada Radovanovića veliki je gubitak za Srpsku akademiju nauka i umetnosti, kao i za sveukupnu srpsku filologiju", naveli su iz SANU.

Akademik Milorad Radovanović rođen je 4. septembra 1947. godine u Beogradu.

Diplomirao je 1970. na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, magistarirao dve godine kasnije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Specijalizaciju iz semiotike završio je na Univerzitetu Južne Floride i Letnjem lingvističkom institutu Lingvističkog društva Amerike, Tampa, Florida, 1975.

Bio je redovni profesor opšte lingvistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu od 1986. do 2015. godine, kada se penzionisao.

Kao gostujući profesor predavao je na evropskim i američkim univerzitetima i u Japanu i učestvovao je po pozivu na brojnim međunarodnim naučnim konferencijama širom sveta.

Za dopisnog člana SANU izabran je 2003, a za redovnog 2012. godine. Pored obavljanja funkcije potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Radovanović je bio član i predsednik Odbora SANU za Savremeni srpski jezik u svetlu savremenih lingvističkih teorija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati