Kultura

Direktno.rs

07. 06. 2020. 20:30 1

"Ne postoji razlog da se deca štite od Desankinih pesama"

Izbacivanje zbirke pesama "Tražim pomilovanje" iz programa za treći i četvrti razred gimnazije i srednjih škola izazvalo je zaprepašćenje u javnosti. Mnogi su digli glas, a među onima koji su osudili taj gest Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je i Srpski PEN centar.

Srpski PEN centar je sa zaprepašćenjem primio vest da je uklonjena zbirka pesama Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje" i roman Vladana Desnice "Proljeća Ivana Galeba" i tražio je da se ta odluka pod hitno povuče.

- Srpski PEN centar ne prihvata nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost, već zahteva da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja u ovoj zemlji. Odgovorni za ove odluke moraju da prihvate posledice vlastite nepromišljenosti i neodgovornosti - navodi se u saopštenju, a zatim se dodaje:

- Srpski PEN centar zahteva da Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povuku odluke koje su uznemirile kulturnu i ukupnu javnost. Zahtevamo da ove institucije objave zvanični izveštaj o preduzetim izmenama u nastavnim programima iz srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama i gimnazijama u Republici Srbiji.

Smatraju ljudi iz Srpskog PEN centra da ne postoji nijedan razlog zbog kog je decu potrebno štititi od pesama Desanke Maksimović.

- Pitanje proučavanja književnosti u školama i gimnazijama je suviše značajno da bi bilo sakriveno od javnosti i prepušteno arbitrarnim odlukama, proizvoljnim tumačenjima i netransparentnim procedurama. To je prvorazredno javno i stručno pitanje i zahtevamo da u njega budu uključene odgovarajuće profesionalne asocijacije i ključne kulturne ustanove. Ne postoji nijedan kulturni, saznajni, ni pedagoški razlog zbog koga decu i mlade treba štititi od poezije Desanke Maksimović, voljene i kanonizovane pesnikinje prevođene na više desetina svetskih jezika, kao ni od proze Vladana Desnice koja spada u vrhove moderne srpske književnosti. Odgovorni za ove odluke ne treba da brinu da li će gimnazijalci razumeti Desanku Maksimović i Vladana Desnicu, ali treba svakako da znaju da njihove odluke kulturna javnost ne razume, niti će prihvatiti - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati