"Ne postoji razlog da se deca štite od Desankinih pesama" | Kultura | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Kultura

Direktno.rs

07. 06. 2020. 20:30 1

"Ne postoji razlog da se deca štite od Desankinih pesama"

Izbacivanje zbirke pesama "Tražim pomilovanje" iz programa za treći i četvrti razred gimnazije i srednjih škola izazvalo je zaprepašćenje u javnosti. Mnogi su digli glas, a među onima koji su osudili taj gest Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja je i Srpski PEN centar.

Srpski PEN centar je sa zaprepašćenjem primio vest da je uklonjena zbirka pesama Desanke Maksimović "Tražim pomilovanje" i roman Vladana Desnice "Proljeća Ivana Galeba" i tražio je da se ta odluka pod hitno povuče.

- Srpski PEN centar ne prihvata nemušta obrazloženja koja je tim povodom iznudila ogorčena i zabrinuta javnost, već zahteva da te odluke budu povučene kao štetne i protivne najboljim interesima kulture i obrazovanja u ovoj zemlji. Odgovorni za ove odluke moraju da prihvate posledice vlastite nepromišljenosti i neodgovornosti - navodi se u saopštenju, a zatim se dodaje:

- Srpski PEN centar zahteva da Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja, Nacionalni prosvetni savet i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja povuku odluke koje su uznemirile kulturnu i ukupnu javnost. Zahtevamo da ove institucije objave zvanični izveštaj o preduzetim izmenama u nastavnim programima iz srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama i gimnazijama u Republici Srbiji.

Smatraju ljudi iz Srpskog PEN centra da ne postoji nijedan razlog zbog kog je decu potrebno štititi od pesama Desanke Maksimović.

- Pitanje proučavanja književnosti u školama i gimnazijama je suviše značajno da bi bilo sakriveno od javnosti i prepušteno arbitrarnim odlukama, proizvoljnim tumačenjima i netransparentnim procedurama. To je prvorazredno javno i stručno pitanje i zahtevamo da u njega budu uključene odgovarajuće profesionalne asocijacije i ključne kulturne ustanove. Ne postoji nijedan kulturni, saznajni, ni pedagoški razlog zbog koga decu i mlade treba štititi od poezije Desanke Maksimović, voljene i kanonizovane pesnikinje prevođene na više desetina svetskih jezika, kao ni od proze Vladana Desnice koja spada u vrhove moderne srpske književnosti. Odgovorni za ove odluke ne treba da brinu da li će gimnazijalci razumeti Desanku Maksimović i Vladana Desnicu, ali treba svakako da znaju da njihove odluke kulturna javnost ne razume, niti će prihvatiti - zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Iščekivanje

Zoran Živković [06.07.2020.]


Video dana

Kako parkirati čamac

Anketa

Da li policija koristi prekomernu silu na protestima?

Rezultati