Kultura

Direktno.rs

30. 04. 2020. 10:10 1

Glumica pisala premijerki: Nemamo od čega da živimo!

Uredbom Vlade Srbije, u rebalansu budžeta obezbeđeno je 5.1 milijardi evra za pomoć pri saniranju posledica pandemije koronavirusa, ali od tog novca za sektor kulture nije izdvojen nijedan dinar. Ovakva odluka je, razumljivo, izazvala gnev među samostalnim umetnicima koji zbog uvođenja vanrednog stanja u okviru kog su zatvorene kulturne ustanove, pauzirana snimanja filmova i serija, kao i pomerani koncerti, nemaju od čega da žive.

Među samostalnim umetnicima je Danijela Vranješ, glumica i samohrana majka. Ona se otvorenim pismom putem svog Facebook profila obratila premijerki Ani Brnabić. Pismo vam prenosimo u celosti:

- Zašto je izostala pomoć za nas samostalne dramske umetnike? Ja sam više od 20 godina u statusu koji sam stekla svojim radom i koji se svake četiri godine revidira.Već 10 godina vodim dečiji dramski studio koji sada ne može da radi iz razumljivih razloga. Imam mnogo toga iza sebe kao glumac. Nama je ovom situacijom ukinuta svaka mogućnost da zarađujemo i prehranimo sebe i porodice, Nismo svi u ovom trenutku zvezde i nemamo "štekove" novca, ali smo uspevali da svoj status itekako opravdamo sve ove godine - navela je u pismu premijerki Ani Brnabić glumica i dodala:

- Zašto nas sada ostavljate na cedilu? Za vreme trudnoće dobijala sam pomoć, dete mi ide u vrtić jer se, kao i svi samostalci, prepoznajem kao zaposlena. Naša radna mesta su sada potpuno ukinuta do daljeg. Bilo bi ljudski, pravno, politički, kako god, veoma važno da prepoznate našu situaciju i pomognete nam - zaključila je Danijela Vranješ u otvorenom pismu.

Njen kolega Hadži Nenad Maričić je na svojim profilima na društvenim mrežama video gde je rekao da je "jedna porodica izbačena na ulicu iz svoga stana, jer su slobodni umetnici, roditelji malog deteta, i nisu imali mogućnosti da sebi obezbede kiriju", poručujući Vladi Srbije da će glumci sami pomagati jedni drugima.

- Samostalni preduzetnici dobili su pomoć, a samostalni umetnici nisu. Nažalost, mnogo je onih koji u ovoj situaciji imaju egzistencijalnih problema. Ako niste u toj grupi, budite solidarni, pomozite koliko možete – poručila je i glumica Branislava Tornjanski i na svom Fejsbuk profilu objavila broj računa koji je Udruženje dramskih umetnika Srbije otvorilo preko kog građani mogu da pomognu. Ona je istakla da je ovo fond samo za dramske umetnike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati