Kultura

[ Izvor: N1 ]

02. 03. 2020. 13:11 0

Preminuo partner Marine Abramović

Konceptualni umetnik Frank Uve Lajsipen, poznatiji kao Ulaj, preminuo je u 77. godini posle duge i teške bolesti, preneli su svetski mediji.

Ulaj je najpoznatiji kao dugogodišnji životni saputnik i saradnik Marine Abramović, sa kojoj je izveo niz zajedničkih projekata od 1976. do 1988. kada su se razišli.U doba svoje najveće ljubavi govorili su o sebi kao o "dvoglavom telu", isto se oblačili i ponašali se poput blizanaca (rođeni su na isti dan - 30. novembra). Iz tog razdoblja poznata je serija performansa i akcija pod nazivom "Relation Work", među kojima je i "AAA-AAA", u kojem viču jedno na drugo tokom nastupa na televiziji bez publike u Liježu.

U Bolonji su pak izveli "Relation in Time", koji je evocirao treći entitet, nastao interakcijom ženske i muške energije. U tom performansu Abramović i Ulaj sede leđima okrenuti jedno drugom, pri čemu ih povezuje njihova kosa."Breathing In/Breathing Out" snimljen je 1977. u Beogradu, a tiokom njega Marina i Ulaj jedno od drugog su udisali vazduh tačno 17 minuta, posle čega su se onesvestili.

Legendarna je i "Imponderabilia", performans iz 1977, napravljen u Bolonji, u kojem su dvoje umetnika goli stajali na uskom ulazu u galeriju. Posetioci su morali da odaberu kome će se prilikom prolaska okrenuti licem, ženi ili muškarcu.U Amsterdamu su 1980. uradili "Rest Energy", kao deo serije "That Self", a u tom performansu svako je sa svoje strane držao zategnuti luk sa strelom čiji je vrh bio uperen u srce Marine Abramović. Mikrofoni na njihovoj odeći beležili su neravnomerno disanje i ubrzanje kucanja srca, a posle četiri minuta oboje su pustili luk.

Ipak, jedan od najpoznatijih performansa umetničkog para je onaj koji je značio i kraj njihove veze, "Ljubavnici: Hod po Velikom zidu" iz 1988, u kojem je svako krenuo sa svoje strane Kineskog zida. Abramović je počela kraj Žutog mora, Ulaj od pustinje Gobi, pešačili su danima i sreli se u sredini. Tu su se zagrlili i prekinuli svoj odnos, odlučivši da se više nikad neće videti.

Ponovo su se, međutim, sreli 2010. na izložbi Marine Abramović u njujorškoj MoMA-i, "The Artist is Present", tokom koje je ona u izložbenom prostoru sedela sama osam sati dnevno tri meseca. Posetioci su mogli da sednu s njom za sto i posmatraju je. U jednom trenutku preko puta nje je sao Ulaj, a umetnica se tada slomila i zaplakala. Uhvatili su se za ruke, a taj video njihovog ponovnog susreta ima desetine miliona pregleda na Jutjubu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati