Kultura

Predrag Đukanović

14. 02. 2020. 11:24 4

"Stvorićemo drugi narod, koji ume da sluša i voli vlast"

Kada za film kažemo da je vanvremenski, uvek aktuelan, a tiče se društvenog stanja, postavlja se pitanje da li se išta u tom društvu menjalo vremenom, ili je sve ostalo isto, čak postalo gore? Scene iz filma "Tri karte za Holivud", neodoljivo podsećaju na neke scene naše svakodnevice. U kome ili čemu je problem?

Film koji je 1993. godine režirao Božidar Nikolić, a koji je trebalo da svedoči tom vremenu, Slobodana Miloševića, nažalost svedoči i o vremenu 27 godina kasnije. Bar neke scene, neki likovi, neki izrazi, neki govori, imaju prizvuk aktuelnih. Uloga žrtve, povišen ton u obraćanju javnosti, etiketiranje izdajnika, posesivnost, opsesija i neurotičnost... Sve je to genijalno odigrao Branislav Lečić u liku Gavrila Milentijevića.

- Jesam li se ja za vas žrtvovao? Jesam li za vas išao po kućama, crkavao od gladi, spavao na daskama? Jesam li zbog vas obukao uniformu, saslušavao i hapsio, gonio neprijatelje dan i noć? Mokar, gladan, sam k'o pas - reči su Lečićevog lika.

Nakon uloge žrtve, nemoći i želje da se ostane na vlasti, sledi momenat u kojem ni narod ne valja. Jer, sve su to izdajnici i bagra, neprijatelji i sve ono što u govorima i obraćanju javnosti može da promeni svest stanovništva o realnom stanju u društvu.

- Milicijo, postupi po naređenju! To! Hapsi, gazi! Napred, milicijo. Ovaj narod je neprijatelj ove države. Ovaj narod je na sve pljun'o i svega se odrek'o. Ovome narodu ništa nije sveto, ništa. To, milicijo moja, satri izdajnike sa zemljom. Hvataj, hapsi, gazi, nikog ne štedi, sve je to ista bagra, ni travka da ne ostane, ni kamen na kamenu - govori Lečić, nekako poznatim frazama.

I ako narod počne da shvata šta se dešava, da spoznaje stanje, a šta raditi nego menjati strukturu naroda.

- Ovo nije naš narod! Nama ne treba ovakav narod. Mi ćemo stvoriti drugi narod. Pravi, bolji, lepši narod. Narod koji ume da sluša, da voli, da poštuje vlast. Koji zna koga je stvorio i kome treba da zahvali što postoji.

Mi i danas imamo primer toga, da se već javnost priprema za to da će Srbija biti opšte prihvatilište za migrante, koji bi trebalo da zamene odlazeće stanovnike Srbije, kojih je 70.000 godišnje.

- Mi ćemo, što se migracionog salda tiče, negde 2028-2030. napraviti nulti migracioni saldo. Imaćemo jednak broj emigranata, dakle lica koja napuštaju našu zemlju i jednak broj imigranata, lica koja dolaze da žive u našoj zemlji - izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Očigledno predsedniku ni najmanje ne smeta što se menja struktura stanovništva i što ćemo jednoga dana, ovim tempom, izgubiti nacionalni identitet i kod. Nije sve to, izgleda, ni najmanje bitno. To će onda možda biti "pravi, bolji i lepši narod".

Možda je videvši šta se sprema na ovim prostorima, Božidar Nikolić i dao Ljubiši Samardžiću da kaže čuvenu repliku u istom filmu, kada se obraća deci.

- Deco, kad vam ojačaju krila, bež'te iz ove sredine glavom bez obzira. Pogledajte, ludak do ludaka.

Nažalost, izgleda da danas imamo 70.000 karata za Holivud godišnje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati