Kultura

Predrag Đukanović

07. 11. 2019. 13:23 2

Kokan Mladenović za Direktno: Srbija je na pragu građanskog rata

Situacija u kojoj svako ko drugačije misli biva označen "državnim neprijateljem", zamenjena je situacijom u kojoj to postaje svako ko misli. Tome u prilog ide medijsko razvlačenje najpre glumca Branislava Trifunovića, potom porodice glumca i producenta Dragana Bjelogrlića.

O ovakvim pojavama u društvu, za Direktno.rs govorio je naš reditelj Kokan Mladenović, koji je analizirao uzroke ovakvog stanja, ali i moguće posledice, koje nikome neće prijati i koje će biti "suštinski poraz Srbije".

- Ova vlast je željna da pretvori Srbiju u totalitarnu prćiju jednog čoveka, bez ikakvih skrupula pokreće svoju mašineriju protiv svih onih koji se još uvek usuđuju da slobodno i drugačije misle. Bez obzira da li su to naše kolege glumci, univerzitetski profesori, novinari, svako ko se usudi da suprotno kaže biva sankcionisan. Verujem da je svaka cenzura dokaz nemoći, straha i kukavičluka vlasti. Svaka cenzura ubrzava pad te iste vlasti - započeo je razgovor za Direktno.rs Kokan Mladenović.

Idolopoklonstvo je jedan od glavnih uzroka ovakvog stanja u državi i društvu.

- Mi kroz čitavu noviju istoriju tražimo sebi vladare, umesto da razvijamo sistem demokratije. Tako smo privodeći sebi bogom dane, spasonosne lidere, išli iz rata u rat, iz poraza u poraz, iz nesreće u nesreću i došli smo do ovog istorijskog dna, sa ovim istorijskim šljamom, koji trenutno vlada Srbijom. Čak i kad se jednom ovo završi, moramo da krenemo da pažljivo od nule gradimo sistem demokratije, koji neće zavisiti od jednog čoveka, jedne partije, jedne grupe ljudi, nego koji će biti suštinska parlamentarna demokratija, što mi nikada u istoriji nismo imali.

Ćutanje koje nastaje usled represije od strane vlasti je i veliko poniženje za intelektualce.

- Verujem da fakultetska diploma svakog čoveka mora da bude garant njegovog slobodnog i nezavisnog mišljenja. Ne služi škola, ma koje vrste, samo da vas obrazuje, već i da vas nauči da mislite svojom glavom, da prepoznajete laž, da razlikujete manipulaciju od istine, moral i nemoral, da umete da spojite osnovne činjenice i nađete zaključke koji su logički tačni. Samim tim je to veliko ćutanje i veliko poniženje koje trpe intelektualci u Srbiji, nejasno, nerazumljivo i pokazuje u šta smo se mi pretvorili na kraju.

Celokupna situacija u državi, u kojoj će ovakvi napadi, kao što su to bili na Trifunovića i Bjelogrlića, dovesti do toga da narod odabere da li će biti na strani kulture, morala i istine, ili na drugoj, može dovesti do najneželjenijeg scenarija.

- Verujem i bojim se da je Srbija na pragu građanskog rata. Vrlo izvesno da se ovakva vrsta neverovatne uzurpacije vlasti, da se ova transformacija države u totalitarizam najgore vrste, ne može završiti mirnim, demokratskim putem na parlamentarnim izborima. To neće biti pobeda neke nove i demokratske Srbije, već suštinski poraz Srbije koja nije dovoljno zrela da razmisli svojom glavom i da mirno, demokratski, glasanjem menja vlast, onda kad ta vlast zastrani, kao što je uveliko zastranila ova vlast koju mi imamo.

A na toj "drugoj strani", trenutno je aktuelna tema doktorat Siniše Malog, ministra finansija.

- Aleksandar Vučić se okružio kompromitovanim polusvetom, da bi mogao da radi ono što želi. Ta kriminalna grupa koja vlada Srbijom, između ostalog, počiva na manipulaciji korumpiranim i ucenjenim ljudima. Ja sam već rekao da smo se mi smejali kad su ministarstva policije, vojske, službe bezbednosti, dobili jedan falsifikator diplome Nebojša Stefanović, jedan keramičar iz Kruševca, koji voli kad novinarke lako kleknu, onda jedan čovek upitnog mentalnog zdravlja bez dana služenja vojnog roka, a onda je to prestalo da bude smešno i zabavno. Postalo je očigledno da je instaliranjem ove vrste ljudi na vrh vlasti, Srbija suštinski okupirana od strane predsednika aktuelne vlasti. U svakoj normalnoj zemlji bi ministar, čija se diploma, doktorat, tako vidno dovodi u pitanje, bar iz moralnih razloga podneo ostavku, ili sam učinio sve da sve oko njegovog doktorata bude transparentno, javno i vidno, ne bi se sakrivao ispod suknje aktuelnog vladara Srbije. Mi živimo u piramidi nemorala i svi ti nemoralni postupci su logični - zaključio je Kokan Mladenović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati