Kultura

[ Izvor: Beta ]

14. 09. 2019. 21:11 0

U Negotinu počeli 54. Mokranjčevi dani

U Negotinu su počeli 54. "Mokranjčevi dani", a manifestaciju je otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

 

U Negotinu su počeli 54. "Mokranjčevi dani", a manifestaciju je otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

- Ako je zadatak svake generacije koja postoji na nekoj sceni u datom istorijskom trenutku da sačuva kulturno nasleđe koje su joj preci ostavili, da ga obogati za doprinose svog vremena i tako sačuvanog i obogaćenog preda onim generacijama koje dolaze posle, onda ova manifestacija daje jedan od najznačajnijih doprinosa ovakvoj vrsti napora i truda - rekao je Vukosavljević.

Otvarajući manifestaciju, on je rekao da ona slavi život i delo najistaknutije ličnosti srpske klasične muzike na prelazu iz 19. u 20. vek, Stevana Stojanovića Mokranjca, čoveka koji je zaslužan za uvođenje srpskog nacionalnog duha u umetničku muziku.

- Posezanje za osnovama svog kulturnog identiteta preoblikovanog u umetnički izraz zapravo je ono najbolje što jedan umetnik snagom svog talenta i dara može da učini za pokolenja koja dolaze posle njega - istakao je ministar.

Prema Vukosavljevićevim rečima, Mokranjac je snagom svog talenta posegnuo u duboke životodavne korene srpskog identiteta i kulture, u potrazi za srpskom etnomuzikološkom tradicijom, i zahvaljujući svom muzičkom talentu, ali i velikom pregnuću i radu, iz te riznice izvukao brojne dragulje i prikazao ih čitavom svetu.

Posle ceremonije svečanog otvaranja, u sali Doma kulture "Stevan Mokranjac", održano je natpevavanje horova, trosatno takmičenje u kojem su učestvovali horovi iz Njujorka, Amsterdama, Podgorice, Skoplja, Zaječara i Valjeva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati