Hronika

Direktno.rs

18. 10. 2024. 14:57 0

"Palo" 20 osoba, zaplenjeni psihoaktivni lekovi vredni 12,5 miliona evra

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je policija, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, ministarstvima zdravlja i finansija, Evropolom, Evrodžastom i policijama Rumunije, Finske i Estonije, u okviru međunarodne policijske akcije pod nazivom Santa, od aprila do sredine oktobra u Srbiji uhapsila ukupno 20 osoba, od kojih 10 juče, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, pranje novca i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, saopšteno je iz MUP.

U jučerašnjoj sinhronizovanoj akciji uhapšeni su organizatori ove međunarodne organizovane kriminalne grupe D. S. (1982), N. P. (1992), T. R. (1969) i J. D. (1988), kao i pripadnici S. I. (1969), M. S. (1976), B. P. (1986), D. P. (1983), I. Ž. (1978) i G. M. (1974), dok se za jednom osobom intenzivno traga.

Istovremeno, na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije uhapšeno je ukupno 16 pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

Sumnja se da su pripadnici ove međunarodne organizovane kriminalne grupe preko privrednog subjekta "Gagi Farm" kupovali veće količine lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, a potom fiktivno predstavljali njihovu prodaju privrednim subjektima "Emafarm" i "Lazareks" sa sedištem na teritoriji AP Kosovo i Metohija, dok su navedene lekove prodavali na teritoriji Rumunije, Finske i Estonije, navodi se u saopštenju.

Srpska policija je u jučerašnjoj akciji od osumnjičenih zaplenila oko 200.000 komada lekova koji se nalaze na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, više komada oružja, oko 25.000 evra i više automobila, kao i poslovnu dokumentaciju.

Inače, od aprila do septembra ove godine, u Srbiji su uhapšeni članovi ove organizovane kriminalne grupe: S. G. (1967), Z. V. (1956), V. J. (1976), J. J. (1988), V. C. (1972), A. K. (1973), A. T. (1979), V. S. (1998), I. A. (1976) i N. T. (1985). U ovom periodu zaplenjeno je više od 3.000.000 komada lekova sa liste psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, koji su, kako se sumnja, bili namenjeni daljoj prodaji.

U istom periodu, u Rumuniji, Finskoj i Estoniji uhapšeno je više pripadnika ove međunarodne organizovane kriminalne grupe i zaplenjeno više od 3.000.000 komada lekova koji sadrže psihoaktivne kontrolisane supstance.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da je u Rumuniji uhapšeno 14 osoba, a u Finskoj jedna. Dodali su da je tržišna vrednost zaplenjenih psihoaktivnih lekova 12,5 miliona evra.

Tokom jučerašnjeg dana obavljen je 41 pretres u Rumuniji, 19 u Srbiji i jedan u Finskoj, dodalo je tužilaštvo.

- Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal - rekao je ministar Dačić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati