Hronika

Direktno.rs

03. 10. 2024. 06:52 7

Uroš Blažić pucao iz pištolja sa DESET GODINA: Svi u komšiluku su znali, a ćutali su! ZAŠTO?

Svi u komšiluku su znali, a ćutali su, jer su se plašili. Uroš Blažić, optužen za ubistvo devet i ranjavanje 13 osoba u Malom Orašju i Duboni 4. maja prošle godine, još kao desetogodišnjak pucao je iz pištolja, svedočio je na suđenju komšija Stefan Marković, inače policijski službenik.

Ovaj policijski službenik, ali u svojstvu komšije porodice Blažić, naveo je da su "pucali Radiša i Marko (Uroševi otac i brat), to zna celo selo, plašili su ljudi".

Svedočenje ovog policijskog službenika, nažalost, samo potvrđuje da godinama, ne samo da žmurimo i prikrivamo uši, već smo slepi i gluvi na sve što se dešava oko nas. A kako smo slepi i gluvi postajemo i nemi, pa nasilje koje je oko nas ne prijavljujemo?!

Nasilje nad detetom nisu samo batine, zvocanje zbog društva ili ocena, već i to kada mu u deset godina date pištolj u ruke. U tim godinama deca mogu da uče da pucaju samo u streljanama, a ne u dvorištima pa makar mu oružje dao i otac, oficir VS, koji bi upravo iz tog razloga, trebalo da zna u opasnostima kada je oružje u dečijim rukama.

Jer to oružje u rukama desetogodišnjeg Uroša neke komšije su videle, a svi meštani su čuli pucnjave u dvorištu Blažića. Niko nije reagovao. Svi su se plašili i niko nije smeo da ih prijavi ni policiji, ni Vojsci, ni tužilaštvu, ni Centru za socijalni rad. Strah ih je omeo u tome, ali strah od čega!? Od toga da niko - policija, vojna policija, tužilaštvo, Centar za socijalni rad neće reagovati! Radišu neće privesti, kazniti ga, već će on i dalje biti slobodan i verovatno će onome ko je prijavio da je desetogodišnjem sinu dao pištolj u ruke, želeti da se osveti.

Upravo zbog tog nereagovanja nadležnih institucija koje na mnoge prijave ostaju slepe, gluve i neme i građani se ponašaju isto tako. Slepi su, gluvi i nemi na nasilje u blizini, ne prijavljuju ga, jer ne veruju institucijama i plaše se da će time samo izrevoltirati nasilnika koji će im se osvetiti.

Taj začarani krug slepih, gluvih i nemih doveo je do eskalacije nasilja u Srbiji. A da li će se ekspanzija nasilja zaustaviti, zavisi prvenstveno od toga da li nadležni u institucijama imaju snage, volje i hrabrosti da progledaju, pročuju i progovore.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pronađi uljeza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati