Hronika

Direktno.rs

25. 09. 2024. 07:03 3

Nesreća kod Kraljeva NIJE PRVA u kojima učestvuju vozila Vojske: Ministarstvo na neka pitanja MORA DA ODGOVORI

Vozila Vojske Srbije su i u ne tako davnoj prošlosti učestvovala u saobraćajnim nesrećama, ali u tim udesima nije dolazilo do nesreće takvih razmera kao u subotu na putu Kraljevo - Raška, kod Ušća, kada je poginulo pet osoba, od kojih troje dece. 

Tako su se kod Banatskog Novog Sela, krajem januara 2023, sudarili automobil i "Miloš", oklopno vozilo Vojske Srbije, a u nesreći je stradala devojka. Borbeno vozilo "Miloš" se vraćalo sa redovnog zadatka, saopštilo je Ministarstvo odbrane, koje je, kao i Vojska Srbije, "izrazilo najdublje žaljenje zbog gubitka života". 

Stariji vodnik prve klase B. K. je poginuo, dok su trojica njegovih kolega povređena, kada je sredinom juna 2023. u Kopnenoj zoni bezbednosti, u selu Drenovac kod Vranja, vojni kamion sletelo je sa puta, prevrnuo se i upao u reku.

Nakon što su se u javnosti pojavile informacije da je vozilo učestvovalo u vežbi "Platinasti vuk", Ministarstvo odbrane oglasilo i "apelovalo da se stane na put politizaciji ove tragedije putem iznošenja netačnih informacija od strane neodgovornih pojedinaca". 

U junu 2020. na putu Pančevo - Beograd, prevrnulo je vojno vozilo VPB M-86 koje je bilo upućeno na redovni zadatak, a u nezgodi nije bilo povređenih. 

Borbeno vozilo "kamaz" raketnog sistema PVO "Pancir S1" Vojske Srbije prevrnulo se u aprilu 2021. u blizini Ostružničkog mosta, a jedan vojnik je tada povređen. Pri prevrtanju jedna raketa ispala je iz vozila, ali je potom bezbedno uklonjena.

Кamion je inače bio u koloni vojnih vozila, koja se iz Beograda kretala ka poligonu "Pasuljanske livade", gde je bila planirana redovna vojna vežba.

Samo ove godine, prevrnula su se dva vojna vozila. U aprilu, u Vučinićima, između Novog Pazara i Sjenice, prevrnulo se vozilo vojne policije, a jedna vojnik je povređen. Uzrok ove nezgode navodno bila je kiša i klizav put. Nepuna dva meseca pre toga, vojna auto-cisterna za vodu prevrnula se u Kopnenoj zoni bezbednosti, i tada su povređena dvojica vojnika. 

Ni u jednom od ovih slučaja Ministarstvo odbrane se nije kasnije oglasilo i objasnilo javnosti šta je uzrok tih nesreća. Posle nesreće kod Ušća, Vojska Srbije se oglasila navodeći da je vozilo PASARS bilo u koloni i pod pratnjom vojne policije, ali nije preciziralo u tom saopštenju koliko je osoba poginulo. Borbeno vozilo PASARS je protivvazdušni artiljerijsko-raketni sistem mase 16 tona, a mediji su objavili da je skrenuo u levu traku i bukvalno pregazio "ford" kojim je upravljao D. L. (33), takođe zaposlen u Vojsci Srbije. U vozilu su bile i njegova supruga, komšinica i troje maloletne dece, od kojih najmlađe je imalo samo godinu dana.

Tek kasnije je MUP saopštio broj poginulih, da su život izgubili vozač "forda", komšinica i deca, dok je
majka mališana povređena. Mlađi vodnik M. V. (54), koji je upravljao PASARS-om, priveden je, dok je kraljevačko Više tužilaštvo navelo da mu je određen pritvor zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. 

U medijima su se u međuvremenu pojavile nepotvrđene informacije da je pripadnik VS u momentu nesreće imao 0,2 promila alkohola u krvi.  

Nakon toga je objavljena, takođe nezvanična informacija, da je vodnik na saslušanju u tužilaštvu izjavio da mu je pozlilo i da se ničega ne seća.

Sudeći po saopštenjima MUP-a i tužilaštva, sva krivica za nesreću i pogibiju petoro ljudi, među kojima je bilo troje dece, "svaljena" je na pripadnika VS koji je upravljao PASARS-om. U ovom momentu, javnosti nadležni organi nisu obelodanili da li je urađen tehnički pregled PASARS-a i da li je ovo borbeno vozilo bilo ispravno. Ali ni u jednom od prethodnih nesreća, ni Vojska Srbije ni Ministarstvo odbrane nisu javnost upoznali sa time da li su vojna vozila bila tehnički ispravna.   

Ako je tačna i informacija koju su objavili pojedini mediji, mada niko ni iz VS, MO, MUP-a ili tužilaštva nije zvanično potvrdio, da je pripadnik VS imao 0,2 promila alkohola, onda je pitanje za njegovog neposrednog starešinu, kako mu je dozvolio da upravlja ovim borbenim vozilom. U uređenim sistemima bi trebalo da postoji kontrola, kao i alko-test, pa da neko ko je pio alkohol ne bi otišao na redovan zadatak i upravljao BOV-om ili vojnim helikopterom, avionom. Ne bi bilo prvi put da vlast "čašicu više" navede kao uzrok tragedije i pogibije dece. 

Ukoliko je zaista istina da je mlađem vodniku M. V. pozlilo u PASARS-u, te da je zbog toga izgubio kontrolu, to podseća na slučaj smrti njegovog kolege, starijeg vodnika prve klase D. S, u tenku 24. juna 2021. prilikom vežbe "Munjeviti udar" na Pešterskoj visoravni. Podoficiru VS je, kako je saopštilo MO, "iznenada pozlilo", ali su pojedini mediji objavili da se u oklopnom vozilu ugušio hemijskim sredstvima.

Šta god da je istina, Vojska i Ministarstvo odbrane bi trebalo da objasne kakvi su uslovi unutar tih borbenih vozila, pa pripadnicima VS koji njima upravljaju "iznenada pozli".

Pored svega toga, treba odgovoriti na pitanja kako su nam obučeni oni koji upravljaju vojnim vozilima, posebno borbenim i da li su nadležni preduzeli sve neophodne mere kada se ta vozila kreću na običnim saobraćajnicama. 

Sva ta pitanja u ovom momentu su bez odgovora. Odgovori mogu samo da ukažu da je stanje u VS možda i gore nego što građani misle, a to u ovom momentu više je nego nepoželjno. Jer treba pripremiti javnost za uvođenje vojnog roka, od dva i po meseca i "prljav veš" ne sme da se iznosi. A ćutanje možda nekada govori i više od reči…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati