Hronika

S. M.

14. 09. 2024. 20:30 4

Beba preminula dva dana nakon rođenja u UKC Niš, istraga u toku

Marko Dojčinović (43) i njegova supruga Katarina (33) iz prokupačkog sela Mala Plana podneli su krivičnu prijavu za nesavesno pružanje medicinske pomoći, protiv Opšte bolnice Prokuplje i dežurnih na Porodilištu, jer je dva dana nakon rođenja u Univerzitetsko kliničkom centru Niš preminula njihova tek rođena beba. Policija je obavestila Osnovno javno tužilaštvo o ovoj prijavi, a u ovom Tužilaštvu navode da su u toku predistražnje radnje i utvrđivanje činjeničnog stanja. U Zdravstvenom centru Prokuplje, kojem pripada i prokupačka bolnica nam je rečeno da i oni obavljaju kontrolu.

Beba je rođena 28. avgusta u večernjim satima, ali je hitno prebačena za Niš, gde je preminula 31. avgusta, u 1.23 nakon ponoći. U otpusnoj listi UKC Niš navedeno su kao uzrok hospitalizacije i prateće završne dijagnoze čak njih 11. Beba, devojčica je u startu imala problema sa disanjem, ali prema otpusnoj listi iz niškog UKC i druge tegobe. Tako na primer, i ubrzani rad srca, urođenu srčanu manu, prolazne poremećaje zgrušavanja krvi, unutrašnja krvarenja... Ovaj centar naložio je i obdukciju tela bebe, i ona je urađena. Čekaju se rezultati.

- Bila je to normalna trudnoća, redovna. Ovo nam je drugo dete. Radili smo i sve one testove, preglede i svi su rekli da je sve u redu. Onda je moja supruga 28. avgusta dobila bolove i odvezao sam je u Porodilište prokupačke bolnice oko 17 sati. I tada je urađen ctg, ultrazvuk i dežurni lekar je rekao da je otvorena dva i po prsta i da je porođaj krenuo. Poljubio sam suprugu u stomak i rekao: "Ćao bebo, vidimo se ubrzo!" - kaže očajan Marko Dojčinović.

Dojčinović, srećan što će beba da se rodi, ostao je da čeka lepe vesti ispred prokupačkog porodilišta, ali...

- Čuo sam se više puta sa suprugom, a onda je prestala da se javlja na telefon. Znao sam da je porođaj krenuo, ali sam i primetio neko komešanje, ulazak, izlazak medicinskih radnika u samu zgradu. Kako je reč o Porodilištu, to nije bilo ništa čudno. Oko 20 sati jedan doktorka je izašla i rekla mi da je beba u lošem stanju, da su je dva puta reanimirali i da hitno mora za Niš - priseća se naš sagovornik tih trenutaka.

U ta tri sata do samog porođaja, kako tvrdi Marko, njegova supruga je doživela pravu torturu, nekoliko puta se onesvestila, dva puta su vakumom pokušavali da izvuku bebu i na kraju su uradili hitan carski rez.

- Supruga mi je rekla da su joj dali terapiju, ali da nije imala napone, pa ih je veštački ona stvarala, s obzirom da nam je ovo drugo dete. Znači, nije neko ko ne zna kako izgleda porođaj. Prepričavajući ono što se dogodilo, objasnila mi je da su pokušali da izvuku bebu tako što su joj skakali po stomaku, zbog čega u jednom momentu nije mogla da diše. Zatim, kada to nije uspelo, probali su vakumom, jednom, drugi put je kazala mi je supruga, nešto sa te sprave palo na pod i tada je čula kako dežurni lekar kaže da zovu drugog doktora i da se radi carski - priča nam Marko, koji kaže da neće odustati od toga da sazna istinu šta se desilo i zašto je njegova beba preminula.

On je bebu, tešku 3,7 kilograma, dugu 54 centimetara video tek sutradan 29. avgusta u UKC Niš.

- Doktorka koja je primila je rekla da je dovezena iz prokupačkog porodilišta u izuzetno teškom opštem stanju i da je doživela veliku traumu. Pokušavali su dva dana da je stabilizuju, obavili sve preglede, uključili sve moguće terapije, ali na žalost, naše dete je preminulo 31. avgusta u 1.23 nakon ponoći. Znam da sve ovo neće da je vrati, ali želim da saznam istinu, zarad drugih beba i drugih roditelja. Ovo ne sme nikom da se desi. Ja sam sve prijavio i sada je na savesti nadležnih organa hoće li da sprovedu adekvatnu istragu, a ja neću stati - kroz suze kaže Marko.

Njegova supruga je loše, nakon porođaja dobila je vaginalnu infekciju i još uvek je pod terapijom, ali je kući. Njeno psihičko stanje je loše, kao i Markovo.

U Zdravstvenom centru Prokuplje, v.d. direktorka Jelena Nikolić nam je rekla da je upoznata sa slučajem.

- ZC Prokuplje je formirao unutrašnji stručni nadzor koji će ispitati okolnosti dešavanja - kazala nam je Nikolić.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Prokuplju su nam potvrdili da je prijava stigla i da se ispituju navodi iz nje.

Kažu, nije sarađivala

U mnoštvu detalja koji su se te noći i kasnije pojavili je i tvrdnje pojedinih medicinskih radnika koji su prisustvovali porođaju, da Markova supruga Katarina nije sarađivala.

- Znam da mi je rekla da kada joj je babica sela na stomak nije mogla da diše, te je odgurnula od sebe i to je sve. Ipak, zbog stava sa kojim su se obraćali meni, mojoj supruzi takođe ću da privatno gonim, imam svedoke jer dole ispred Porodilišta nisam bio sam - najavljuje Marko Dojčinović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati