Hronika

[ Izvor: Istraga.ba ]

04. 08. 2024. 11:10 3

Plaćeni ubica i bivši pripadnik Crvenih beretki uhapšen u BiH

Plaćeni ubica i bivši pripadnik Crvenih beretki Predrag Ratković uhapšen je u Tuzli. Njega su u petak uveče identifikovali inspektori obaveštajnog odeljenja, nakon čega su specijalci sproveli akciju u blizini Hotela Tuzla.

On je posedovao papire na ime Nenad Dragosavac. Kod njega u momentu hapšenja nije pronađeno oružje. Bez obzira na to, Ratković će biti predat Tužilaštvu Tuzlanskog kantona koje bi trebalo da odluči o njegovoj daljoj sudbini.

U martu ove godine Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Predraga Ratkovića na 16 godina zatvora za krivična dela ubistvo u saizvršilaštvu, neovlašteno korišćenje tuđeg vozila u sticaju sa krivičnim delom posebni slučajevi falsifikovanje isprave. On je osuđen zajedno sa Stefanom Blagojevićem, takođe bivšim pripadnikom Crvenih beretki, zbog ubistva Vladimira Bjelanovića u decembru 2015. godine u Mileševskoj ulici na Vračaru.

Ratković je, kako se navodi u potvrđenoj presudi, u noći između 7. i 8. decembra ukrao "golf" i registarsku tablicu, a potom 9. decembra 2015. Stefana Blagojevića tim automobilom dovezao do Mileševske ulice.

- Blagojević je izašao iz vozila u kojem se nalazio na mestu suvozača i u neposrednoj blizini čekao da izađe iz zgrade oštećeni, te kada je oštećeni izašao iz zgrade u društvu svoje trudne vanbračne supruge T. M. i ušao u vozilo marke "reno" koje je bilo parkirano i u trenutku kada je seo na mesto vozača, a T. M. na mesto suvozača, prišao prednjoj strani vozila i držeći obema rukama koje su bile ispružene ispred njegovog tela ispalio dva projektila iako je video da T. M. sedi na mestu suvozača - navodi se u presudi.

Ranjeni Bjelanović je, kako se dodaje, uspeo da izađe iz automobila i počne da beži Mileševskom, ali ga je Blagojević stigao i u njega ispalio još 19 hitaca.

- Blagojević je potom prošao između parkiranih automobila, prešao ulicu i vratio se u automobil u kojem ga je čekao Ratković - navodi se u presudi.

U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da sud smatra da je postojao dogovor između okrivljenih da ubiju Bjelanovića.

- Okrivljeni Ratković je u bitnom doprineo izvršenju ovog krivičnog dela po očiglednom dogovoru prvo pribavljajući na opisani način vozilo "golf", a zatim tablice sa drugog "golfa", kratko vreme pre planiranog i sprovedenog izvršenja krivičnog dela, a sve radi njihove teže identifikacije i prikrivanja tragova, te vozeći ovaj "golf" sa mesta izvršenja i sa evidentnom ulogom da se vozila "golf" na neki način oslobodi u toku sledeće noći, a u čemu je bio sprečen blagovremenom intervencijom policije - navodi se, između ostalog, u odluci Apelacionog suda.

Umanjene im kazne

Pre ove osude, Ratković i Blagojević su bili osuđeni na po 30 godina, ali je Apelacioni sud ukinuo ovu presudu. U ponovljenom postupku Ratković je kao saizvršilac dobio 16 godina, a Blagojević 20 godina zatvora. Presuda je u martu postala pravosnažna. Bez obzira na to, Ratković je na slobodi, a za njim nije bila raspisana ni poternica.

Osim presude za ubistvo Bjelanovića, Ratković je osuđivan i za pokušaj ubistva. Mediji u Srbiji su ga dovodili u vezu sa bajkerskom kriminalnom grupom Banditosi, navodeći da je u pitanju plaćeni ubica.

Ratković je bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije, odnosno Crvenih beretki kojima je komandovao Milorad Ulemek Legija.

- Ratković je tokom rata u BiH bio pripadnik jedinice "Vukovi sa Drine", koje su zvali i "Crvene beretke", i tu je i stekao veštinu baratanja oružjem. Bio je blizak sa Boškom Radonjićem, jednim od vođa srpskog podzemlja, a poslednjih godina i sa bajkerskim grupama. Najpre sa "Hells angels" i njihovim vođom Miljanom Vukovićem. Međutim, prošle godine Ratković je došao u sukob s "Anđelima", posvađao se s Vukovićem, nakon čega se priključio suparničkoj ekipi "Banditosima - pisali su ranije beogradski mediji, pozivajući se na izvore iz MUP-a Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati