Hronika

D. Ljutić

29. 07. 2024. 07:02 9

Kolika je stvarna moć CRNOGORSKE MAFIJE u Srbiji?

Danima nam stižu nove informacije u vezi Skaj komunikacije kavačkog klana, na čijem je čelu Radoje Zvicer. Isplivali su novi detalji, vezani za planiranje zločina i krivičnih dela ovog klana, koji se inače godinama sukobljava sa škaljarskim klanom, pa se posle svega postavlja pitanje koliko je zapravo ta crnogorska mafija moćna u Srbiji.

Vrhovni sud Crne Gore doneo je odluku da su dva veća, krivično vanraspravno Višeg suda u Podgorici, ali i Apelacionog suda nezakonito utvrdili da nema mesta optužbi Specijalnog državnog tužilaštva nakon čega su u leto proškle godine obustavili postupak protiv okrivljenih lidera kavačkog klana Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za pokušaj ubistva nekadašnjeg šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića. Zvicer se tom optužnicom, između ostalog, tereti da je naredio monstruozno ubistvo Milana Lepoje u Beogradu, a zbog toga što je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu.

Jedan od najpoznatijih likova iz mafijaških priča u poslednjih par godina svakako je Radoje Zvicer, iz Kotora, iz naselja Kavač. Nekad je to bilo selo, a danas naselje, prigradsko. I poznato je da Kotor godinama, pored turizma, "posluje" sa narkoticima, a više desetina osoba uključeno je u radnje tog tipa. Kotorski mafijaši kupili su desetine i stotine lokala i stanova, ulagali u nekretnike širom Crne Gore i širom Srbije. 

Pored Zvicera, glavni ljudi u kavačkom klanu su Slobodan Kašćelan i Igor Božović, a Zvicerov najbolji drug bio je Davorin Baltić koji je živeo u Beogradu i Kotoru, a izrešetan je na Vračaru. Baltićeva porodica godinama je tvrdila da je on "pomorac". Nekadašnji direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin izjavio je da srpske službe bezbednosti ne znaju gde se nalazi jedan od vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer.

Više stotina miliona evra su pojedinci sa kriminalnim dosijeima iz Crne Gore stekli prljavim radnjama, oprali kroz tržište nekretnina u Srbiji. Najviše novca je na taj način oprano u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru i Kopaoniku. Nedavni izveštaj Globalne inicijative registruje nekoliko sektora koji nose najveći rizik kada su u pitanju ilegalni tokovi novca. To je sektor nekretnina. Već u uvodnoj reči izveštaja stoji da se novogradnja identifikuje u "Srbiji kao posebno rizičan sektor, sa kriminalcima koji koriste imovinu visoke vrednosti za pranje novca". U Srbiji je u protekle četiri godine mali procenat nekretnina kupljen iz kredita prema zvaničnim podacima institucija. U prošloj godini preko 80 odsto nekretnina u Srbiji je kupljeno za gotovinu, taj procenat je nenormalan bilo gde u svetu. Ali, to našim sudovima i Zagorki Dolovac nije sumnjivo.Crnogorski klanovi koji krijumčare kokain, organizuju ubistva, špijuniraju i korumpiraju državne službenike, tokom poslednjih nekoliko godina postali su veoma ozbiljan bezbednosni rizik za države Evrope. Te kriminalne grupe u Srbiji raspolažu najsavremenijom komunikacionom opremom, sa visokim nivoom kriptozaštite, a sprovode sofisticirane mere kontranadzora. Crnogorski zatvori ključni su "regrutni centri” klanova. Vođe organizovanih kriminalnih grupa u njima nalaze nove "vojnike”, plaćajući im advokate i pružajući zaštitu. Jezgro organizacija čvrsto je povezano, najčešće porodičnim, prijateljskim ili kumovskim vezama.

Te veze neguju i u Srbiji, tako da se tačno zna koji deo Novog Sada ili Beograda pripada ovoj ili onoj porodici. Nadležni objašnjavaju da su registrovali trend konstantnog jačanja njihove unutrašnje strukture i pored  hapšenja vođa i visokopozicioniranih članova organizovanih kriminalnih grupa.Američki Federalni istražni biro uvrstio je crnogorski organizovani kriminal na spisak transnacionalnih organizovanih kriminalnih grupa od posebnog značaja.

- Ove grupe se bave bezbrojnim kriminalnim aktivnostima, uključujući i prevare sa pasošima, prevare u vezi sa uređajima iz sistema obezbeđenja, krađe, prevare u zdravstvu, prevare sa nekretninama, prevare u osiguranju, pranje novca, trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi, prostituciju i iznudu - navodi se u objavi američkog Federalnog istražnog biroa.Prema podacima baziranim na osnovu "Globalnog indeksa organizovanog kriminala“, dva najmoćnija i najnasilnija klana u Crnoj Gori su škaljarski i kavački, a ozloglašeni su po primeni ekstremnog nasilja ne samo u Crnoj Gori, već i u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati